Skonade. Markbränderna har varit få och små den här sommaren. Foto: Mostphotos

Färre skogsbränder när barnen spelar dataspel

Det har varit en torr sommar i år. Brandrisken har varit hög och grundvattennivån är rekordlåg. Ändå har skogs- och markbränderna varit få i kommunen.

  • Publicerad 10:00, 26 aug 2017

Den 14 juli beslutade länsstyrelsen i Stockholm om att utfärda eldningsförbud ­i hela länet. Marken var extremt torr och brandrisken hög. Men den 4 augusti kunde förbudet upphävas igen, och Upplands-Bro har skonats från allvarliga brandskador.

– Folk har nog skött sig, säger Tomas Wrådhe, distriktschef för Brandkåren Attunda.

Endast fem markbränder har uppstått i Upplands-Bro från den 1 juni fram till nu, och Tomas Wrådhe berättar att de varit ungefär en kvadratmeter stora.

– Generellt har markbränderna minskat de sista tio åren. Vi märker en jätteskillnad. Vi kopplar ihop det med att barn inte är ute och leker lika mycket längre. De sitter inne med sina datorer, säger Tomas Wrådhe.

Förutom fem markbränder har fyra fordon, två återvinningsplatser och en industribyggnad brunnit, samt två lägenheter på Fasanstigen i Bro.

Tomas Wrådhe rekommenderar att alltid ha ett lock bredvid om man har olja i en kastrull, eftersom brinnande olja ska kvävas och inte släckas med vatten.

– Och låt inte plastflaskan stå nära spisen. Om plasten smälter och oljan rinner ut på golvet kan det bli en stor brandpöl, säger han.

En brandfilt kan vara bra att ha hemma, och det är något som Upplands-Brohus delar ut till sina hyresgäster. Och då är en god idé att inte låta den ligga i en låda någonstans.

– Häng den på väggen, föreslår Tomas Wrådhe.

Om branden väl är framme är det viktigt att stänga alla dörrar.

Restriktioner

Även om det inte råder eldningsförbud är det bara tillåtet att elda trädgårdsavfall mellan 1 september och 15 maj i Upplands-Bro.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Leva i nuet

En artikel ur Sommar E18 Många drömmer om att färdas fram på hästryggen ut i naturen och över blomstrande ängar. På Ridkraft i Övergran kan man i sommar prova på just detta, antingen i grupp eller enskilt.måndag 18/6 11:35

Beside the Bridge vinnare i P4

Senast föll man på folkets röster. Nu var det dessa som tog Beside the Bridge till seger i musiktävlingen P4 Nästa. – Det hade vi inte riktigt förväntat oss, säger sångaren, Joel Chew.måndag 18/6 11:10

Senaste numret

Bålstabladet