Förskola. När föräldrarna stannar hemma med sina småbarn så får äldre syskon färre timmar på förskolan än tidigare. Foto: Mikael Andersson

Färre timmar för deltidsbarn i Vallentunas förskolor

Kommunen vill öka kvaliteten i Vallentunas förskolor. Därför väljer de att erbjuda färre timmar för barn till föräldralediga samt korta förskolornas öppettider.

  • Publicerad 11:29, 24 feb 2020

Kortare öppettider för Vallentunas förskolor och färre timmar för barn till föräldralediga. Det är resultatet av ett nytt paket som kommunen lanserade förra veckan. Syftet är att skapa bättre förutsättningar och bidra till en ökad kvalitet i förskolorna, enligt kommunens skolchef Jeanette Magnusson. 

Klart: De får betala för blöjor på förskolorna

– Vi behöver utnyttja våra resurser på bästa sätt. Vi behöver öka kvaliteten och se över arbetsmiljön för både pedagoger och barn. Om man frigör en dag i veckan för pedagogerna så har de tid till planering, och kan ändå fokusera på barngruppen. 

Kan ansöka om fler timmar

I nuläget har barn till föräldralediga rätt till 30 förskoletimmar i veckan. Från 1 juni kommer det att sänkas och familjerna ges två alternativ: Antingen 15 timmar i veckan, tre timmar per dag, eller 25 timmar i veckan med en dag ledigt. Dessutom får de stanna hemma under skolloven. 

– Vi har haft en lång dialog om hur man kan minska förskolegrupperna och detta är ett sätt. Många andra kommuner har ett liknande upplägg. Men om man har behov av utökad vistelsetid så kan man ansöka om det, det kan finnas saker som påverkar familjesituationen, säger Jeanette Magnusson. 

Kortare öppettider

Samtidigt kortas öppettiderna på kommunens förskolor. I nuläget ligger ramtiden på 60 timmar i veckan, vilken kommer att sänkas till 52,5 timmar. I praktiken innebär det att förskolorna kan komma att öppna senare eller stänga tidigare än vad de gör i dag. 

Ny forskning gör förskollärare stoltare

– Vi har i många år haft en väldigt generös service, vilket vi ju ska fortsätta ha, men vi behöver också öka kvaliteten. Vi har haft långa öppettider och det är svårt att få schematäckning på alla tider, säger Jeanette Magnusson. 

Klart till sommaren

Hur förändringen kommer att påverka varje enskild förskola är i nuläget inte klart. Rektorerna ska under våren samla in sina familjers vistelsetider och kommer att fatta beslut efter det. Än så länge har det inte inkommit så många reaktioner direkt till kommunen, enligt Jeanette Magnusson. 

– Tanken är att det ska bli en god implementering av förändringarna, som ska vara för verksamhetens bästa. Har man behov av utökad tid, så ska man kunna ansöka om det.

Läckraste bönan från Brottby

Nyheter Här har den odlats i generationer Bönan Brottby har fått erkännande som bevarandesort. Det betyder att den anses vara av stort kulturhistoriskt värde med lokala smaker. Nu öppnas dörren för den kommersiella marknaden.fredag 27/3 17:12

Peter, 16, mördades – så vill de närstående hedra hans minne

Nyheter ”Jag kan beskriva honom med ett ord – snäll.” Mordet på 16-åriga Peter Plax skakade hela Sverige. Nu vill Peters familj och vänner hedra sonen, klasskompisen, pianisten och basketkillen så att människor kan minnas allt det han var i stället för...fredag 27/3 16:34
Stockholm Direkt