Färre trottoarer i Vasastan sopsaltas i år

Staden fortsätter sina försök med sopsaltning av gångbanor och trottoarer i Vasastan i år, men på färre platser. Istället görs en satsning på ytterstaden under årets vinter.

  • Publicerad 17:00, 20 nov 2019

Staden sopsaltar sedan några år tillbaka de prioriterade cykelstråken vilket har varit lyckat, av de 20 milen är cirka 15 mil kombinerade gång- och cykelbanor där då även fotgängarsidan får sin del behandlad. Så görs även i år. Men senaste vintrarna har staden även gjort försök med att sopsalta trottoarer och enskilda gångbanor.

Fler gator i Stockholm kan få markvärme

Förra året utökades det till elva platser i innerstan, framförallt i Vasastan där trottoarer eller gångbanor på Gävlegatan, Vanadisvägen, Hälsingegatan, Norra Stationsgatan, Dalagatan, Norrtullsgatan, Odengatan, Sveavägen, Sankt Eriksgatan och Karlbergsvägen sopsaltades.

I år utökas budgeten för snöröjningsmetoden med mer än det dubbla, från fem till tolv miljoner kronor. Planen är att i år även testa detta i ytterstaden, Årsta och vid Gullmarsplan. För Vasastans del innebär det att antalet sträckor minskas, till tre. Nu är det klart vilka som det blir, se faktaruta.

Enligt trafikkontoret är tanken med sträckorna i Årsta bland annat att underlätta för alla Årstabor som ska ta tunnelbanan från Gullmarsplan.

– Huvudsyftet med projektet är inte distansen utan att testa sopsaltning och hur stor skillnaden blir mellan det och traditionell plogning och sandning på olika sorters gångbanor och trottoarer över en vintersäsong. Jag tycker att det är särskilt roligt att vi nu testar sopsaltning i Årsta som är utanför innerstaden och där det är backigare och en annan sorts trafikmiljö än där vi gjorde försök förra vintern, säger Malinda Flodman, presstalesperson på trafikkontoret.

I år kommer sopsaltarna till Årsta och Vasastan för att sopa gångbanor och trottoarer. Foto: Sacharias Källdén

Här är sträckorna som sopsaltas

Årsta/Gullmarsplan

En del av Olaus Magnus väg, närmast Gullmarsplan

Gullmarsvägen från Gullmarsplan till Sköntorpsvägen

Sköntorpsvägen

Hjälmarsvägen

Årstavägen

Svärdlångsvägen

Åmänningevägen

Vasastan

Sveavägen, från Hötorget till Surbrunnsgatan

Odengatan, från Sveavägen till Torsgatan

Karlbergsvägen, från Odengatan till Sankt Eriksgatan

Källa: Trafikkontoret

Visa merVisa mindre