Villainbrotten minskar. Grannsamverkan i Bromma kan vara en av anledningarna till att inbrotten i villor och radhus minskat. Foto: Mostphotos

Färre villainbrott i Bromma i år

Villa- och radhusinbrotten i Bromma har minskat jämfört med föregående år. Det visar statistik som Grannstöd Bromma har sammanställt. Polisen känner igen siffrorna.

  • Publicerad 11:47, 22 aug 2018

– Det är en tydlig minskning jämfört med föregående år. Generellt har vi haft en ökning av inbrott i Vällingby och Hässelby, men Bromma har gått lite mot strömmen, säger Håkan Thor på Vällingbypolisen.

Från årsskiftet till och med juli har det i år begåtts 38 inbrott i radhus och villor i Bromma, jämfört med 114 inbrott samma period 2017.

Håkan Thor kan inte med säkerhet svara på varför antalet villainbrott minskat i området, men nämner att polisen tidigare i år grep några gärningspersoner efter ett inbrott i Bromma. Efter det har det blivit påfallande lugnt i området. Bromma har också en välutvecklad grannsamverkan som kan ha hjälpt den positiva utvecklingen, menar Håkan Thor.

Bilinbrott

Håkan Thor vill också lägga vikt vid bilinbrotten, trots att de minskat jämfört med förra året.

– Trots att siffrorna är lite bättre i år är det fortfarande en hel del.

Hittills i år har det begåtts 367 bilinbrott. Många stölder sker med hjälp av störsändare som blockerar signalen från bilnyckeln när man trycker på låsknappen. Då lämnas bilen olåst. För att minska stölderna vill Håkan Thor påminna folk om att inte lämna saker i bilen.

Men på en punkt visar statistiken på en mer negativ trend – jämfört med i fjol har lägenhetsinbrotten i Bromma ökat. Antalet bilstölder har också ökat marginellt.

De drabbades hårdast av förra årets inbrottsvåg i Bromma

Statistiken finns att läsa nedan.

Så många inbrott har skett i Bromma i år

Inbrott villa/radhus:
2017: 114
2018: 38

Inbrott lägenhet:
2017: 45
2018: 73

Inbrott källare/vind:
2017: 78
2018: 71

Bilstöld:
2017: 44
2018: 56

Försök till bilstöld:
2017: 11
2018: 11

Bilinbrott:
2017: 428
2018: 367

Siffrorna visar perioden jan-juli 2018 jämfört med samma period 2017.

Källa: Grannstöd Bromma

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

StockholmDirekt Comment Policy

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Please read our Comment Policy before commenting.

Nu får Hässelby-Vällingby en egen Oscarsgala

Unga ska göra film om sin vardag Unga mellan 13 och 19 år ska få lära sig att göra film om sin vardag. I samband med Oscarsgalan i Hollywood nästa år rullas röda mattan ut även i Hässelby då filmerna ska visas och prisas.tisdag 20/11 16:25

Skadad man hittad i Barkarby

Har förts till sjukhus En man har hittats skadad vid Barkarby flygfält på tisdagsförmiddagen. Polisen är på plats och mannen har förts till sjukhus.tisdag 20/11 13:17