Villainbrotten minskar. Grannsamverkan i Bromma kan vara en av anledningarna till att inbrotten i villor och radhus minskat. Foto: Mostphotos

Färre villainbrott i Bromma i år

Villa- och radhusinbrotten i Bromma har minskat jämfört med föregående år. Det visar statistik som Grannstöd Bromma har sammanställt. Polisen känner igen siffrorna.

  • Publicerad 11:47, 22 aug 2018

– Det är en tydlig minskning jämfört med föregående år. Generellt har vi haft en ökning av inbrott i Vällingby och Hässelby, men Bromma har gått lite mot strömmen, säger Håkan Thor på Vällingbypolisen.

Från årsskiftet till och med juli har det i år begåtts 38 inbrott i radhus och villor i Bromma, jämfört med 114 inbrott samma period 2017.

Håkan Thor kan inte med säkerhet svara på varför antalet villainbrott minskat i området, men nämner att polisen tidigare i år grep några gärningspersoner efter ett inbrott i Bromma. Efter det har det blivit påfallande lugnt i området. Bromma har också en välutvecklad grannsamverkan som kan ha hjälpt den positiva utvecklingen, menar Håkan Thor.

Bilinbrott

Håkan Thor vill också lägga vikt vid bilinbrotten, trots att de minskat jämfört med förra året.

– Trots att siffrorna är lite bättre i år är det fortfarande en hel del.

Hittills i år har det begåtts 367 bilinbrott. Många stölder sker med hjälp av störsändare som blockerar signalen från bilnyckeln när man trycker på låsknappen. Då lämnas bilen olåst. För att minska stölderna vill Håkan Thor påminna folk om att inte lämna saker i bilen.

Men på en punkt visar statistiken på en mer negativ trend – jämfört med i fjol har lägenhetsinbrotten i Bromma ökat. Antalet bilstölder har också ökat marginellt.

De drabbades hårdast av förra årets inbrottsvåg i Bromma

Statistiken finns att läsa nedan.

Så många inbrott har skett i Bromma i år

Inbrott villa/radhus:
2017: 114
2018: 38

Inbrott lägenhet:
2017: 45
2018: 73

Inbrott källare/vind:
2017: 78
2018: 71

Bilstöld:
2017: 44
2018: 56

Försök till bilstöld:
2017: 11
2018: 11

Bilinbrott:
2017: 428
2018: 367

Siffrorna visar perioden jan-juli 2018 jämfört med samma period 2017.

Källa: Grannstöd Bromma

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Nu smids nya planer för macken vid Åkis

"Den ska utvecklas" Enligt Preem pågår diskussioner med flera aktörer gällande den tomma affärslokalen vid macken vid Åkermyntan centrum.tisdag 18/9 16:32

Så röstade Brommaeleverna i skolvalet

Här är den röda ön bland stadsdelens skolor När majoriteten av Brommabor röstar blått sticker eleverna på Alviksskolan ut. Där var nämligen Socialdemokraterna största parti, när eleverna gick till skolval.tisdag 18/9 16:19