24 mars finns risken att föreningen går i graven. Foto: Sacharias Källdén

Farsta konstförenings framtid är hotad

Sedan 1980-talet har Farsta konstförening gjort sitt för att värna om kulturintresset i stadsdelen. Men nu sinar medlemsantalet och till årsmötet den 24 mars finns risken att föreningen går i graven.

  • Publicerad 14:44, 6 mar 2020

Jag undrar om folk känner till att det finns en konstförening.

"Miriam Bäckström, Ulla Forsell, Liss Eriksson ..."

Det strösslas friskt med konstnärsnamn när entusiasterna i Farsta konstförening ska beskriva sin verksamhet. I över 30 år har föreningen ordnat föreläsningar, utställningar – och ateljébesök.

– På såna här ställen kommer man bara in som deltagare i en grupp, där kan inte vem som helst knacka på och komma in, säger Maj-Britt Sjöberg, 80.

– Vi stämmer träff i tunnelbanehallen en tid och åker tillsammans. Eftersom det är ganska många äldre i föreningen känns det tryggt att det är en samlad grupp, säger Ingemo Österberg, 74.

Får inte in nya

Fråga är bara hur länge dessa utflykter ska pågå. Medlemsantalet är i dag så pass lågt att föreningen nu riskerar att läggas ner.

Utfallet är ojämnt även när man ser till antalet äldre som kommer in i föreningen och ersätter dem som fallit bort.

– Vi vet inte vad det beror på, att vi inte får in de nya pensionärerna. Jag undrar om folk känner till att det finns en konstförening, säger Gunilla Lockne, 80.

Hon visar stolt upp konstföremål i sin lägenhet. En vas här, en tavla där. Att sponsra kulturarbetare genom att köpa deras verk är en annan viktig del av föreningens verksamhet.

Studiebesök. Medlemmar på besök hos glaskonstnären Ulla Forsell. Foto: Sacharias Källdén/Privat

Mångårig medlem. Gunilla Lockne har varit ordförande i föreningen sedan 80-talet och fram till 2016. Foto: Sacharias Källdén

Enligt Gunilla har föreningen försökt att nå ut till folket genom lappar på anslagstavlorna i området, men konkurrensen om uppmärksamheten är hård. Ibland sätter någon annan sin lapp ovanpå deras, säger hon.

Ytterligare en försvårande omständighet kan vara att föreningen saknar en Facebook-grupp. Kanske vore "någon datorentusiast" en gynnsam värvning?

– Vår generation är inte uppväxta med datorer. Därför behövs det yngre som är inne på det där med sociala medier, säger Gunilla.

"Jättemycket uppvaktning"

Hon och hennes föreningsvänner upplever sig motarbetade av beslutsfattarna. Kommersiella intressen gör det marigt att till exempel få in kulturinslag i Farsta centrums lokaler, menar de och riktar en känga åt centrumägaren Atrium Ljungberg.

– Där har intresset för konst varit noll. Vi har gjort jättemycket uppvaktning, säger Gunilla, och tillägger att olika chefer avlöst varandra i bolagets ledning.

Samtidigt konstaterar Gunilla att föreningslivets ställning överlag inte är vad den en gång var.

Karin Granberg, 83, tror att det kan bero på att de yngre i dag träffas på andra sätt.

– AW-kvällar existerade inte på vår tid, säger hon.

SöderortDirekt har sökt Atrium Ljungberg för en kommentar.

Kulturfans. Gunilla Lockne, Ingemo Österberg, Maj-Britt Sjöberg och Karin Granberg stoltserar med diverse konst, däribland en tavla målad av Ardy Strüwer. Föreningen brukar köpa ett och annat verk vid sina studiebesök. "Inte många konstnärer tjänar särskilt bra, de har hårda villkor", säger Gunilla. Foto: Sacharias Källdén