SöderortDirekts festreporter Alexander Kuronen har varit på galej igen. Foto: Sacharias Källdén/Alexander Kuronen

Farsta strand tar helg – med laserkrig och burgare

SöderortDirekts reporter Alexander Kuronen fortsätter sin helgfebriga festodyssé längs tunnelbanans slutstationer. Nu har turen kommit till Farsta strand.

  • Publicerad 11:52, 18 okt 2019

Förra gången var det Skarpnäck. Nu utforskar vi Farsta strands fredagsliv. Häng med.

Doobidoo och Hillbillys när Skarpnäck tar helg

Sjumilakliv. Himmelen är grå och torget en byggarbetsplats, inte konstigt att folk skyndar härifrån. Foto: Alexander Kuronen

Kioskman. Hanna Jacob tror att Farsta strand kan livas upp om fler företag etablerar sig i krokarna. Foto: Alexander Kuronen

17.30: Farsta strands tunnelbanestation

Den nyrenoverade piazzan är omgärdad av byggstängsel. Knappast fördelaktigt om man vill uppmuntra till socialt umgänge på platsen, och mycket riktigt verkar folk ha fredagstankarna på annat håll.

– Jag går hem och träffar mina barn. Sedan är jag tillbaks och öppnar igen klockan nio, säger Hanna Jacob som jobbar i grillen vid tunnelbanan.

Han, liksom flera andra jag möter, bor inte i Farsta strand.

Mot tuben. Dj:n Marlene Blennberger inviger källaren på Little Tong med house, garage och limefrukt. Foto: Alexander Kuronen

Farsta strandvakter. Tobias och Josef skapar trygghet bredvid Stieg Trenters torg. Foto: Alexander Kuronen

Många är knegare som är här bara för att byta från pendel till tub. Andra bor här men flyr stället för kvällen. Marlene Blennberger står inne på Coop och handlar lime, cola och havredryck. Hon ska dj:a i en källare vid Mariatorget.

– Det är för att jag levererar funky groovy sets, säger Marlene och rusar bort mot spärrarna.

För ordningsvakterna Josef och Tobias är det tvärtom; de har åkt hit för att jobba.

– Människor här är lite gladare, det är helgkänslan. Måndag kväll hade inte varit riktigt lika kul, säger Josef.

Vad hade ni själva gjort om ni inte jobbade i kväll?

– Jag hade nog suttit och kollat på någon serie med min sambo. Eller gått ut och tagit ett glas vin, säger Tobias.

Små soldater. Födelsedagsbarnet Axel och hans polare Vincent är redo för strid. Foto: Alexander Kuronen

Rädd reporter. Lyset släcks, strax därefter börjar förnedringen. Foto: Alexander Kuronen

18.00: Laserdome

I infantil jakt på fredagslycka styr jag apostlahästarna mot en industribyggnad på Mårbackagatan, och ett födelsedagskalas för åttaåringar. Det kanske låter harmlöst, men som lokaljournalist i Söderort är det så här nära man kommer jobbet som krigskorrespondent.

Vi, tre lag, har blivit ombedda att röra oss sansat inne i den nedsläckta labyrinten. Jag springer som en galning, iklädd en blåblinkande väst och beväpnad med en plastpistol som skjuter laserstrålar.

– Det värsta som kan hända är att man får dåligt med poäng, säger en farsa i samma lag som jag.

Han skrattar, som vore det ett skämt. Men för mig är det här blodigt allvar. Allt jag vill är att pulvrisera knattarna i grönt och rött.

Som en testosteronstinn spottkobra sicksackar jag mig fram, stannar till, tar ett skutt, siktar, träffar en lillebror i magen, 200 poäng. Rutinen upprepas.

Problemet är att de små fienderna är så många. Efter tio minuter är jag utmattad, och omringad.

Bzzzt!

– Jag sköt på dig flera gånger!

Bzzzt!

– Jag sköt dig på tuttarna!

Den irriterande skadeglädjen håller i sig ända tills det blir pannkaksfest i rummet intill. Då är allt lugnt igen, förutom min tinnitus.

Middag. Så här ser en Mexicali ut, inklusive tillbehör. Foto: Alexander Kuronen

Nöjda gäster. Före detta pluggkompisarna Frida, Sofia, Ivar och Mattias ska ta det lugnt efter middagen. Det är trots allt orientering i morgon bitti. Foto: Alexander Kuronen

19.30: Bun Meat Bun

Jag skippar pannkakorna och väljer i stället middag för en riktig man.

På Söderorts kanske mest hyllade snabbmatsställe kan jag i kväll räkna till tre fulländade skägg och ytterligare ett som är på god väg. Annars är klientelet ganska varierat.

Ur högtalaren strömmar R'n'B; jag kan inte placera sångerskan, men hennes röst smälter in bra i miljön på ett hamburgerhak. Medan jag hugger in på en "Mexicali" hör jag de 19-åriga naturstudenterna vid bordet bredvid. De diskuterar fredspriset och Jesper Rönndahl.

Mattias, som sitter närmast mig, fyller år och bjuds på Royal Cheese av sina kamrater.

– Vi är inte så jätterika, säger Frida från andra sidan bordet.

– Men det behöver inte vara så "fancy", fyller Mattias i.

Stängningsdags. Sofia Tsvetkova har jobbat på Bun Meat Bun i ett halvår. Foto: Alexander Kuronen

Det närmar sig stängning, och 20-åriga Sofia Tsvetkova är framme med borsten. Hon kom till Sverige som 17-åring och drömmer om att bli arkitekt.

– Jag skulle komma in på högskola i Ryssland men flyttade hit. Min mamma gifte sig med en kille så jag hade inget val, säger Sofia.

Hennes tidigare betyg räcker inte här. Därför läser hon gymnasiet på nytt.

– Sådant jag gått igenom i Ryssland när jag var 14, säger hon.

En stor stark tack. Hanna Larsdotter och hennes vänner ägnar sig åt lite barhäng. Foto: Alexander Kuronen

Stolt dotter. Michaela Ginsburgs pappa jobbar i baren, men själv är hon "inte så alkoholig" av sig. – Jag älskar hallonsoda, säger hon. Foto: Alexander Kuronen

21.00: Sky Bar

Vägg i vägg med kyrkan ligger Farsta strands vattenhål. Där pågår lämpligt nog en släppfest för Exvangeliet, en podd om att ifrågasätta eller lämna sin tro.

– Det är öppet för alla, jag tänkte att det skulle vara passande, säger Hanna Larsdotter, poddens grundare som bor tvärs över gatan.

Tidigare under kvällen har det varit musikuppträdanden, men nu är det spellistan som går varm. 80-talspop varvas med dubbelkaggar och något som låter som Vampire Weekend.

Vid barens ena ände försöker en blond tjej åkalla bartenderns uppmärksamhet medan hennes manlige vän lyfter upp henne i knävecken. En bit bort sitter en ensam herre och ser sig sammanbitet omkring.

Restaurangägarens 19-åriga dotter Michaela står i baren och dricker hallonsoda.

– Alla möjliga människor kommer hit. Transpersoner, människor som uppenbart är rasister, brottslingar, låga människor. Man kan komma hit och vara jätteudda, säger hon.

Att 30- och 40-åringar ibland flörtar med henne bekommer henne inte.

– Jag är inte intresserad, men det är roligt vad folk vågar göra i en sån här liten miljö, säger hon.