Mångårig Farstabo. 1957 flyttade Ingrid Mjöberg och hennes familj till Filipstadsbacken. Till höger syns hon tillsammans med maken Hans och dottern Lotta. Foto: Alexander Kuronen/Herman Ronninger

Farstakvinnan på svartvita fotot identifierad

Hallå där Ingrid Mjöberg, 90, som kände igen sig själv på Larsboda-bilden från 1957 som vi publicerade i förra veckans bildlåda.

  • Publicerad 16:22, 6 nov 2019

Varför blev just du och din familj fotograferade?

– Jag har inget minne av att vi blev fotograferade, men flyttlasset känner jag igen. Vagnen köpte jag billigt, det var en gammal modell. Korgen som hänger på handtaget kommer från den klassiska firman Romeis och håller än i dag.

Vilka tankar dyker upp när du ser bilden?

– Det är många minnen. Jag och min man var 28 respektive 30 och hade kommit så långt att vi kunde köpa en bostadsrätt. Vi var ju trångbodda i en liten etta på Söder, fem och en halv trappa upp utan hiss. Där är bägge barnen födda. Så fick vi det här erbjudandet om en trea
i nybyggda Farsta. Det var som att komma in i en stor lokal, en kyrka.

Hur upplevde ni området?

– När vi flyttade dit var det sprängsten överallt som projekterades. Vi hade barnavårdscentral i Gubbängen, dit gick vi med vagnarna över sprängsten. Det fanns inga kommunikationer och inga affärer. En affär i Sköndal satte en låda utanför vår port där vi fick lägga en beställningslapp på varor, så kom de dagen efter.

Hur har Farsta förändrats sedan dess?

– Det har byggts en massa och förtätas fortfarande så man inte tror att det är sant. Jag vet att journalisterna var ute i början när vi var nyinflyttade och gjorde reportage om att det var så synd om dem som bodde i de höga husen. Vi tittade på varann och sa ”vadå, vi som har det så bra”.