Områdesvärdar. Farstalyftet är ett samarbete mellan Farsta stadsdelsförvaltning, Familjebostäder och Stiftelsen På Rätt Väg. Foto: Anders Hammarström

Farstalyftet flög – nu förlängs satsningen

Trygghetssamarbetet Farstalyftet anses lyckat och ska därmed förlängas, meddelar Familjebostäder.

  • Publicerad 11:54, 27 nov 2019

Arbetet med Farstalyftet drog i gång i fjol och är ett samarbete mellan Familjebostäder och Farsta stadsdelsförvaltning. I projektet deltar också Stiftelsen På rätt väg, som består av brandmän som jobbar med ungdomar vid sidan av sitt jobb inom räddningstjänsten.

Stiftelsen utbildar de unga vuxna till områdesvärdar så att de kan hjälpa till att skapa trygghet och trivsel i sitt eget område. Det anses så pass lyckad att en fortsättning nu är att vänta.

I ett pressmeddelande säger Familjebostäders fastighetschef Lars Nylund att satsningen innebär såväl ökad trygghet för hyresgästerna som minskad skadegörelse.

– Vi kan redan nu se att antalet akuta utryckningar från störningsjouren haft en nedåtgående trend det senaste halvåret, säger han.

Det är just den ökade vuxennärvaron och att lokala ungdomar engageras som lett till att projektet är att betrakta som en framgång, enligt Familjebostäder. På fredagar och lördagar utför områdesvärdarna ronderingar i bostadsbolagets fastigheter, med Farsta och Fagersjö som prioriterade områden.

– Det är otroligt värdefullt att områdesvärdarna finns och rör sig i våra kvarter, utöver störningsjouren som kan kallas dit, när vår arbetsvecka är slut, säger Lotta Vidén, projektledare för ytterstadsutveckling på Familjebostäder, i pressmeddelandet.

Farstalyftet är inspirerat av projektet Skarpnäckslyftet, som fick Stockholms stads trygghetspris 2012.