Strategi. Våld i offentlig miljö, trafik, narkotika. Det är Farstapolisens tre huvudsysslor, enligt Henrik Garzon och Micke Sundberg. Foto: Sacharias Källdén

Farstapolisen: Här finns inga kriminella gäng

Oväntat som blixt från en klar himmel. Så beskriver polisen dödsskjutningen i Farsta, som man i veckan plockade in en misstänkt för. Ändå vill man inte måla fan på väggen, utan säger att området är rätt tryggt: "Har man rent mjöl i påsen klarar man sig".

  • Publicerad 16:30, 15 nov 2018

Det är inte på nivån att vi ska kalla det för gäng

Inte bäst i klassen. Men inte heller sämst. Så beskriver Henrik Garzon problemen i sin förort. Här, i en hög ljusbrun byggnad med utsikt över centrumets smutsgråa parkering, jobbar han som den informationssamlande spindeln i nätet. Eller operativ koordinator på lokalpolisområde Farsta, som det heter officiellt.

– Det har varit en skjutning och folk blir oroliga. Samtidigt har våldet i den offentliga miljön inte ökat. Vi hade inga känningar att det här var på gång, det kom som en blixt från en klar himmel, säger Garzon.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Det har gått två månader sedan en 25-årig man sköts ihjäl några hundra meter från polisstationen. Förundersökning pågår, en person sitter frihetsberövad, fler väntas följa, locket ligger på. Den lokala polisen beskriver det unga offret som någon de stött på i "ganska stor omfattning, ofta och länge".

Dådet har, enligt de fyra Farstapoliserna som StockholmDirekt träffar, inte haft någon större påverkan på det dagliga jobbet i deras kvarter. Ingen ökad kriminalitet, ingen större ökad otrygghet.

"Klarar sig om man sköter sig"

– Om man håller sig borta från kriminalitet, och har rent mjöl i påsen, då klarar man sig undan sånt här, säger Mikael Sundberg, en av områdets kommunpoliser, om dödsskjutningen.

Att Farsta skulle ha några större problem med gängkriminalitet, det tycker inte Garzon.

– De mer organiserade strukturer som kännetecknar ett kriminellt gäng, det ser inte vi i Farsta. Sedan finns det kompisgrupper där några begår brott, andra inte. Men det är inte på nivån att vi ska kalla det för gäng.

Inbrott i Tallkrogen, buskörning i Fagersjö

Vad har då Farsta problem med? Den lägesbilden varierar över tid och beroende på var i stadsdelsområdet du befinner dig. Enligt Garzon är det "ingen kioskvältare" att i Farsta centrum är det våld och andra brott, som ofredande, i offentlig miljö som är den stora otrygghetsskaparen.

Centrumet är en t-station och knutpunkt med mycket folk i omlopp och då händer det mycket, speciellt helgkvällar då promillehalten är lite högre.

Där säger gruppchefen Malin Därth att nattvandring av till exempel polisvolontärer i gula västar eller Lugna gatan-liknande organisationer, gör konkret skillnad när det gäller att avstyra brott.

I Fagersjö, där det saknas tunnelbana, är det snarare buskörning med moped och mc som är stötestenen. Och i Tallkrogen, med sina många villor, är det heminbrott som skjuter i höjden nu när den mörka årstiden är över oss.

"Jag vet inte om någon sitter på 10 kg amfetamin"

Någon öppen gäng- och drogscen, att köpare och säljare är relativt obrydda för förbipasserande Svenssons på gatan, är det enligt lokalpolisen inte prat om i Farsta.

– Drogförsäljning förekommer fast inte i någon större omfattning. Men ja, vi vet att det finns i centrum och att det då mest rör sig om marijuana. Ja, nu kanske jag inte vet om någon sitter här utanför med tio kilo amfetamin, säger en frispråkig Garzon skämtsamt, för att senare summera det med att "jag tycker vi gör ett jävligt bra jobb".

LÄS MER: Farsta efter skjutningen

Vill ta unga bort från kriminalitet – vänds ryggen

Nytt samarbete ska fånga upp unga i Farsta

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Farstapoliser. "Vi gör ett jävligt bra jobb", tycker Henrik Garzon. Här tillsammans med kollegorna Peter Aasa, Micke Sundberg och Malin Därth. Foto: Sacharias Källdén