För fort. 126 fordonsförare rapporterades för fortkörning under polisens vecka med extra många fartkontroller. Foto: Mostphotos

Fartsyndare i mängd stoppade i kontroller

126 rapporterades. 7 blev av med körkortet. Det var resultatet av polisens extra koll på hastigheterna i Enköping och Håbo under en vecka.

  • Publicerad 09:45, 2 sep 2017

Stora önskemål om en lugn och säker trafikmiljö just i det område där man bor.

I hela landet skulle hastigheter kontrolleras under vecka 34.

Polisen i Enköping och Håbo uppmätte hastighet på över tusen trafikanter.

Av dem rapporterades 126 förare varav fyra körde motorcykel.

Kontrollerna gjordes på både riksvägar, länsvägar och inne i samhällen, särskilt vid skolor och på platser där allmänheten uppmärksammat att många kör för fort.

Totalt stod polisen på 14 olika platser.

Vid ett tillfälle togs hela tretton fortförare varav två blev av med körkortet. Det var på riksväg 55, vid Litslena.

Den värsta fartsyndaren under veckan höll hela 135 km/tim på en 70-sträcka.

Utöver fartsyndarna upptäcktes ett antal andra brott.

Polis rapporterade i samband med fartkontrollerna:

 9 narkotikabrott av olika slag.

 3 stölder

 1 grovt rattfylleri.

 1 drograttfylleri.

 2 olovliga eller grovt olovliga körningar.

Jan Håkansson är närpolischef för Enköping/Håbo. Han är inte förvånad över siffrorna.

– De bekräftar den bild vi har, säger han, och tillägger:

– Jag får många samtal från invånare i bägge kommunerna som berättar om höga hastigheter och stressig trafikmiljö i olika delar av kommunerna.

Vad kan ni göra åt fartsyndarna?

– Dels kan vi informera i förebyggande syfte om riskerna med att köra för fort, både för den som kör, för de som sitter i bilen och för andra som rör sig i trafiken, dels kommer vi att fortsätta med kontroller i trafikmiljön.

Hur väljer ni platser för fartkontroller?

– Det är olika faktorer som avgör platserna. Men det skall vara en spridning av trafikkontroller i bägge kommunerna över hela lokalpolisområdet.

Polisen får in många olika önskemål från invånare i både Enköping och Håbo gällande just platser för trafikkontroller. Önskemålen gäller såväl inom tätbebyggda områden som utanför tätorterna.

– Vi kan konstatera att det föreligger stora önskemål om en lugn och säker trafikmiljö just i det område där man bor eller ofta vistas.   

Gav den gångna veckan er något nytt att tänka på?

– Många har i dag ett stressigt schema med arbete som ska passa med det övriga livspusslet. Men vårt mål är att trafikanter inte ska stressa ute i trafikmiljön och sätta sig själva och övriga medborgare i onödiga farliga situationer.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Scoutstugan utsatt – igen

Nyheter För andra gången på en vecka har scoutstugan utsatts för åverkan. Den här gången har gärningsmännen tagit sig in i lokalen.söndag 24/6 9:58

Tjuv lurade sig in hos äldre man

Nyheter I Grillby knackade en tjuv på hos en äldre man, lurade sig in och stal pengar. I Hummelsta krossades fönster för stora pengar. Några narkotikafall var det också, som vanligt.fredag 22/6 21:29