Faruk skänker mat till de hemlösa

Faruk Yildiz tycker om att engagera sig. Nu vill ägaren av Grillbaren i Bro göra något för kommunens hemlösa.

  • Publicerad 01:15, 14 nov 2019

Vintern är på väg på allvar. Nyss föll den allra första snön över området den här tidningen bevakar och temperaturen kryper nedåt. En särskilt svår tid för de hemlösa. Så tänkte Faruk Yildiz när han satt i Grillbaren, i en paus mellan kunderna.

– Jag tänkte att jag ville göra något för de hemlösa om det var möjligt, säger han.

Det hela låter okonstlat. Faruk har en kiosk, han lagar mat, han vill skänka mat till de hemlösa. Fram till nyår kan den som inte har någonstans att bo gå dit och få en tjockkorv med potatismos eller en tunnbrödsrulle.

Har du gjort något sådant här förut?

– Nej, det är första gången. Det kan bli mycket, det kan bli jobbigt, men mest tror jag att det kan bli roligt. Bra för alla.

Ja, det kan tyckas som världens enklaste sak. Skänk mat till de som behöver den, men riktigt så självklart är det inte. Faruk tog därför kontakt med organisationen Systerskap i Bro, en ideell förening ”vars syfte är ”samhällsnytta i Bro” som de skriver själva på sin Facebooksida.

– De tyckte att det var en jättebra idé och de vet vilka som behöver hjälp.

– Jag vill ju att hjälpen kommer fram till rätt personer och tyvärr är det inte alltid så att man kan lita på människor, men jag tror att om vi kan samarbeta så kan det bli bra.

Skatteverket ett frågetecken

Av dem han frågat har han fått tummen upp. Återstår en part i målet.

– Ja, det enda jag oroar mig för egentligen är Skatteverket. Jag vill att allting ska gå rätt till och jag vet inte om man bara kan skänka mat på det sättet, säger han.

Han gör rätt i att undra.

Faruks företag är ett aktiebolag och om han bara ger bort maten kan det få skattekonsekvenser. Gör han däremot reklam för sin välgörenhet kan det bli helt eller delvis avdragsgillt.

– Gåvor är inte avdragsgilla utan det är reklamvärdet som styr. Det här skulle kunna vara fullt avdragsgillt men även kunna leda till att företagaren blir beskattad. Man måste rama in det här, förklarar Peter Lindholm, rättslig expert på Skatteverket.

En annan sak som spelar roll är det faktum att Faruk lyckats få sponsring från företag som levererar korv, läsk och bröd.

– Om det är andra företags sponsring är det något annat, skattekonsekvenserna får då bedömas för dessa företag. Man kan inte bli beskattad för något som man inte står för själv, säger Peter Lindholm och förklarar att den här typen av frågor brukar dyka upp från företag runt julen.

Så vad tänker Faruk själv? Jo, han kör.

– Jag hoppas så många som möjligt som behöver hjälpen kan komma och ta del av den.

Faruk Yildiz

Ålder: 57 år.

Bor: I Spånga.

Familj: Fru, två söner och en dotter.

Ursprung: Föddes i Turkiet 1962.

Fritidsintressen: Familj och fotboll.

Favoriträtt: Hamburgare.

Aktuell: Vill skänka mat till hemlösa från sin kiosk.

Visa merVisa mindre

Citat

”Jag hoppas så många som möjligt som behöver hjälpen kan komma och ta del av den”

Sommarstängt

Under juli månad är kontoret stängt. Vi är tillbaka den 3 augusti. Nästa tidning utkommer den 7 augusti.söndag 5/7 7:46

Bålsta/Upplands-BroDirekt starkare i höst

Bålsta/Upplands-BroDirekt blir starkare efter en historisk medieaffär. – Om vi kan bygga upp det här på ett smart och lönsamt sätt får vi mer resurser till att satsa på bättre lokaljournalistik, och...fredag 3/7 9:32

Sport

    Senaste numret

    Bålstabladet
    Stockholm Direkt