ORÄDDA. Eddie Salgado och Isatay Baykhmetov ser det som ett rutinjobb att laga fasade på Prästgårdsgatan. Foto: Jonny Andersson

Fasadklättrare reparerar åt Förvaltaren

Förvaltaren har lagat en fastighetsfasad på Prästgårdsgatan med hjälp av klättrare och Förvaltarens projektledare Martin Carlberg har orsak att vara nöjd.

  • Publicerad 22:05, 11 dec 2019

Med rådgivande expertis på plats fick Eddie Salgado och Isatay Baykhmetov påbörja arbetet som fasadlagare åt Erlandsson Bygg.

Eddie och "Issa" kallas i sammanhanget för fasadklättrare, men repåtkomsttekniker är den mer yrkesmässiga titeln.

– Vi är dubbelsäkrade så rädd är jag inte, säger Issa ståendes på en smal kant och tittandes ner på backen, fem våningar ner, där plåtslagaren tar emot material som firas ner med rep.

Dubbelsäkrade innebär kort och gott att två rep ser till att han och Eddie inte ska falla ner.

Förankrade i hustaket ska de fritt hängande repåtkomstteknikerna arbeta.

I normala fall skulle man rest en byggställning som "stängt in" alla i fastigheten under några dagar. Ett annat alternativ var att köra in på innergården med en skylift, men vägen fram var för trång. Och nu handlar det om ett mindre lagningsjobb som Eddie och Issa kan utföra med handledning av experter på bland annat plåt, smide och tätskikt.

Kallas snille

Idén till att skippa resandet sex våningars byggställning fick Martin Carlberg, projektledare på Förvaltaren, en lördagseftermiddag.

Kollegor kallar det "snilleblixt".

Själv är han blygsammare trots att hans idé får ner kostnaden med närmare fyra femtedelar. Att resa en byggställning kostar i runda tal 100 000 kronor.

– Om det hade handlat om att reparera hela fasaden hade vi så klart rest en byggställning. Nu är det en viktig, men mindre lagning och då vill vi testa den här metoden, säger Martin Carlberg.

Åtta dagars jobb

Det är en tillbyggd balkong som ska rivas. Tillbyggnaden har förstört fasaden och bland annat inneburit att det läckt in i lägenheter under.

– Problemen har varit fler, konstaterar Martin Carlberg.

– Vi räknar med åtta arbetsdagar, så nästa fredag bör vi vara klara, säger Albin Sjökvist, som är produktionsansvarig och varnar i nästa stund för att inte ta stöd av balkongräcket. En stund senare testar amerikanen Eddie Salgado att fira sig ner under balkongen och han ser mycket trygg ut.

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Skådespelaren Göran Forsmark död

Nyheter Hade roller i över 100 svenska filmer Skådespelaren Göran Forsmark är död. Han påträffades på onsdagen i sin bostad i Sundbyberg.torsdag 13/8 11:47

Ny skottlossning i flerfamiljshus

Nyheter Sköt mot lägenhetsdörr i Rissne För andra gången på ett par dygn har skott avlossats mot en lägenhetsdörr i Sundbyberg. Ingen person kom till fysisk skada vid nattens händelse.torsdag 13/8 9:01

Sofia Reideborn blir ungdomsansvarig i SIK

Nyheter Under sommaren lämnade hockeymålvakten Sofia Reideborn sin klubb, SDE, under uppmärksammade former. Nu är hon tillbaka – som ungdomsansvarig i Sundbybergs IK.onsdag 12/8 11:52
Stockholm Direkt