Lika. Alla förskolor i kommunen har framöver gemensamma tider för barn till föräldralediga och arbetssökande. Foto: Mostphotos

Fasta tider i förskolan för deltidsbarn

Planeringen ska bli lättare för kommunens förskolor. Därför införs fasta tider för barn till föräldralediga och arbetssökande.

  • Publicerad 11:50, 10 jan 2020

Det här beslutet innebär att det blir en kvalitetssäkring.

Rektorerna på Solnas 35 kommunala förskolor har länge velat se en enhetlig hållning när det gäller vilka tider barn till föräldralediga och arbetssökande ska vara på förskolan.

30 timmar har varit maxtid, men tidigare år har det varit mer flexibelt hur timmarna har fördelats. Efter ett gemensamt beslut bland rektorerna, strax före jul, väntar från och med den här terminsstarten fasta tider för berörda barn.

Tiderna som gäller är 09.00 till 15.00 under terminerna och 09.00 till 12.00 under skolloven och beslutet gäller bara för de kommunala förskolorna.

– Ramtiderna är desamma som förut, men tidigare har varje rektor fått ta egna beslut. Det har funnits ett stort önskemål om mer likvärdighet. Det här beslutet innebär att det blir en kvalitetssäkring, säger Lena Lundström, skolchef i Solna stad.

Enligt Lena Lundström har rektorerna upplevt det svårt att planerna förskoleverksamheten när de inte helt vetat när barnen ska lämnas. Med det nya beslutet underlättas det nu.

– Det är även för att det ska vara som mest personal på plats när det är mest barn där, säger hon.

Föräldrarna informerades innan jul, men hittills har bara några enstaka synpunkter inkommit från föräldrar. Lena Lundström tror att det kan bli fler som reagerar efter terminsstarten.

– Så brukar det vara initialt när en förändring sker, säger hon.

Tror ni att det finns risk att det ställer till det för föräldrar?

– Så skulle det kunna vara, men vi kommer självklart att hitta en lösning om det skulle vara en situation där det verkligen behövs. Vi är till för varandra, säger Lena Lundström.

Stockholm Direkt