Hyreshuset på Drottningholmsvägen 78 har olovligen använts för hotellverksamhet. Nu sätter staden stopp för det. Foto: Sacharias Källdén

Fastighetsägare hotas av miljonsmäll

Den kände fastighetsägaren och krögarprofilen renoverade upp det gamla hyreshuset på Kungsholmen och upplät det som korttidsboende. Nu har staden slagit fast att det har handlat om hotellverksamhet och beslutat om ett vite på fyra miljoner kronor om verksamheten inte upphör, rapporterar Hem&Hyra.

  • Publicerad 09:53, 30 apr 2020

StockholmDirekt har tidigare berättat om turerna kring hyresfastigheten på Drottningsholmsvägen 78 på Kungsholmen, där en fastighetsägare och känd krögarprofil i strid mot gällande detaljplan har hyrt ut bostäder som ”lyxiga” korttidsboenden för bland annat företag och turister som besöker Stockholm.

Nu har stadsbyggnadskontoret i Stockholm slagit fast att det har handlat om hotellverksamhet och ålägger fastighetsägaren ett vite om fyra miljoner kronor om inte verksamheten upphör omgående, rapporterar Hem&Hyra.

Utöver vitet vill staden, enligt Hem&Hyra, även ha 867 363 kronor i en byggsanktionsavgift då fastigheten utan tillstånd har byggts om till hotell, menar man.

– Vi vet inte vad han ska göra med sitt hus nu. Han kanske kan hyra ut lägenheterna till vanliga hyresgäster. Det verkar inte vara så svårt, säger Agneta Granlind, enhetschef för bygglovstillsyn på stadsbyggnadskontoret till Hem&Hyra.

Hyrde ut på Airbnb

Det var i november förra året som StockholmDirekt kunde avslöja att den tomställda fastigheten lyxrenoverats och genom företaget Forenom hyrde ut de 23 lägenheterna på bland annat Airbnb för 1100 kronor och uppåt per natt.

På så sätt kunde besittningsskyddet kringgås och hyran sättas fritt.

Staden har gjort en grundlig utredning och nu kommit fram till att fastigheten ska användas för långtidsboende, enligt bestämmelserna i rådande detaljplan, och inget annat, uppger Hem&Hyra vidare.

Fastighetsägaren har under processen bestridit att det skulle handla om korttidsuthyrning.

Det är dock ännu oklart om beslutet kommer att överklagas.

– Det vore väldigt intressant om det här gick till en högre juridisk instans. Vad är ett kort- respektive långtidsboende? Det är en definitionsfråga. I plan- och bygglagen finns inget om det. Det enda som finns att luta sig mot i frågan är hotellagstiftningen från 1960-talet. Vi vill gärna få det här prövat, säger Agneta Granlind till Hem&Hyra.

Forenom uppger att hyresavtalet har sagts upp med fastighetsägaren.