Lundbergs äger fastigheten till höger i bild. Till vänster syns tullhuset från 1876 som ska rivas för att ge plats åt Nobel Center. Foto: Andreas Jennische

Fastighetsägare överklagar beslut om Nobel Center

Stockholms stad har sagt ja till Nobel Center – men det kan dröja innan bygget kommer igång. En fastighetsägare på Blasieholmen är redan på gång med en överklagan.

  • Publicerad 14:08, 28 apr 2016

Det var sent på måndagskvällen som en politisk majoritet bestående av Socialdemokraterna, Moderaterna och Centerpartiet beslutade att säga ja till det kontroversiella bygget Nobel Center på Blasieholmen.

LÄS ÄVEN Stockholm har sagt ja till Nobel Center på Blasieholmen

De sex övriga partierna i kommunfullmäktige röstade nej och tidigare under dagen samlades över tusen personer utanför Stadshuset för att visa sitt missnöje med planerna.

Nobelstiftelsens tidplan säger att bygget ska stå klart 2019 men det finns flera parter som tänker göra allt för att sätta käppar i hjulet.

Trafikproblem

Fastighetsbolaget Lundbergs som äger kontorsfastigheten Käpplingeholmen 6, mer känt som det Hellstrandska huset, är en av de parter som kommer att överklaga bygget.

– Förslaget i sin nuvarande form kommer att påverka Blasieholmen, Östermalm och delar av city negativt. Vi ser många ouppklarade frågor och en överklagan kan vara det enda sättet att få rätsida på de här problemen, säger Marcus Vallin, exploateringsansvarig på Lundbergs i Stockholm.

LÄS ÄVEN Massiv uppslutning i demonstration mot Nobel Center

Bolaget har låtit göra en egen utredning om hur den framtida trafiksituationen kommer att se ut på Blasieholmen med ett Nobel Center och enligt den kommer det förväntade trycket från framför allt turister att skapa turistbussträngsel i området.

– Det finns många frågetecken med det här bygget och trafikproblemen är en. Det här slår inte bara mot oss, det slår mot hela Blasieholmsudden och de angränsande delarna av Östermalm, säger Marcus Vallin.

Kan försenas

Elsa Thambert, projektkoordinator på Nobelstiftelsen, säger att ambitionen fortfarande är att Nobel Center ska stå klart 2019.

– Men det är givetvis helt beroende på hur överklagandeprocessen blir. Men än så länge utgår vi från ursprungliga tidplanen. Vi har beräknat en två år lång byggtid, säger Elsa Thambert.

Så röstade partierna

JA till Nobel Center på Blaseiholmen

S

M

C

NEJ till Nobel Center på Blaseiholmen

L

KD

MP

V

Fi

SD

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

StockholmDirekt Comment Policy

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Please read our Comment Policy before commenting.