FC Järfälla ställer upp för nyanlända: "Du behöver inga språk inom idrotten"

En plats att testa olika idrotter, prata svenska och möta svenska ungdomar. FC Järfälla vill nu samla föreningar från hela kommunen för att erbjuda flyktingbarn sport på fritiden - och nya vänner i Sverige.

  • Publicerad 11:49, 11 feb 2016

FC Järfälla vill fylla Järfällavallen på de tider som de stora fotbollsplanerna annars står tomma. Nu drar tre tränare i föreningen igång satsningen Järfälla Fotbollsplugg, som ska få flyktingungdomar och svenska ungdomar att mötas på planen varje dag - och i andra idrotter.

I Järfällavallens kafeteria har fyra av ledarna från FC Järfälla och gymnasieeleverna Berkan Helvadzhaoglu, Sovanath San och Rezvanullah Hassanzadah samlats. För killarna har föreningslivet varit långt borta sedan de kom till Järfälla, Vällingby och Sverige under förra året.

– Det blir bara skolan och sen hem varje dag, säger Berkan, 17.

Under uppväxten i Bulgarien och Turkiet spelade han både pingis och fotboll, som yngre i turkiska Fenerbahçes ungdomslag. Han berättar att han har saknat idrotten, och får medhåll från kompisarna.

"Alla är här och spelar tillsammans"

Riad Chammas, Claes Lindelöf och Robil Demir, vanligtvis tränare för pojkar 04 och 05, och Per-Erik Edman, lagledare för FC Järfällas A-lag, vittnar samtidigt om att intresset är stort från lärare och ansvariga för olika boenden för ensamkommande flyktingbarn i Järfälla.

– Det ringer folk till mig varje dag, säger Per-Erik.

Men hittills har det inte funnits någon större satsning där flyktingungdomarna möter svenska ungdomar, menar tränarna.

– Vi vill gå brett med den här satsningen, där alla är här och spelar tillsammans, säger Claes Lindelöf.

Mellanhand för ungdomarna och föreningarna

För Rezvanullah, Berkan och Sovanath har gymmet hittills varit det ställe de kan träna på.

– Men jag vill träna karate, säger Rezvanullah, en idrott han höll på med under flera år i hemlandet Afghanistan.

Tanken med Fotbollsplugget är just det, att kunna samla alla kommunens föreningar och vara en mellanhand för ungdomarna och ledarna.

– Vill man inte spela fotboll så provar man karate, bågskytte, brottning, basket, eller kanske följer med Friluftsfrämjandet på något, säger Claes Lindelöf.

– Om någon säger att de tycker om volleyboll, då ringer vi en volleybollförening och frågar om de har någon som kan komma och berätta om det, säger Riad Chammas.

Stor uppslutning på möte om integration

De är inte heller ensamma om att vilja göra något. I förra veckan samlades ett trettiotal Järfällaföreningar för att diskutera integrationssatsningar.

De hoppas samtidigt att ungdomar och föreningar från hela Stockholm ska kunna gå med i satsningen.

– För alla vill hjälpa till, men vem ska man vända sig till? Det finns ingen i mitten, säger Claes Lindelöf.

"Alla kan vara med"

Berkan, Sovanath och Rezvanullah, som alla tre går i Mälargymnasiet, tror själva att idrotten kan vara en väg till nya vänner i Sverige.

– Jag har inga svenska kompisar, men kanske att det går att få det genom sporten, säger Berkan Helvadzhaoglu.

– Och om jag kan lära mig bättre svenska också, så att kommunikationen blir enklare med andra elever. Jag kan skriva och läsa svenska, men jag måste prata mycket, mycket mer.

Ledarna själva är övertygade om idrottens förmåga att integrera.

– Du behöver inga språk. Alla kan vara med, säger Robil Demir.

Det här är Järfälla Fotbollsplugg

Idén föddes av tre tränare i FC Järfälla under förra året. I ett första steg hade de börjat diskutera hur de skulle få fler ungdomar till sin klubben genom en eftermiddagsverksamhet på Järfällavallen, som nu står tom under flera timmar om dagen. Nu vill de samtidigt att nyanlända och ensamkommande flyktingbarn ska kunna delta i projektet, som är planerat att ske varje dag. Och alla föreningar ska kunna boka upp sig mot Fotbollspluggen så att barnen kan spridas ut på olika aktiviteter.

– Vi behöver inte hyra några lokaler, utan allt är kommunalt och gratis. Det finns inget som kostar i det här läget, förutom vår tid, säger Riad Chammas.

De söker samtidigt efter utrustning till deltagarna, som till exempel fotbollsskor. Den som vill hjälpa kan höra av sig om vad de har på jarfallaplugget@gmail.com

Stockholm Direkt