FRAMTIDA VY FRÅN NYBROGATAN? Med den bevarade entrén till gamla biografen Astoria. Husets fasad putsas om till den ursprungliga kulören, som är en varma gul färg än vad huset har idag. Foto: 3XN

Fejden om Astoriaflygeln hårdnar ytterligare – nu vill även M bevara

På torsdag får politikerna i stadsbyggnadsnämnden ny chans att avgöra ödet för Astoriaflygeln på Nybrogatan. Nu ställer sig även Moderaterna bakom dem som vill stoppa den planerade rivningen.

  • Publicerad 12:55, 27 jan 2015

På torsdag ska Östermalmsbyggnadens öde åter upp för avgörande och den här gången ökar trycket i frågan ännu mer. Nu vill även Moderaterna stoppa det liggande förslaget som innebär att Astoriaflygeln som vetter mot Sofi Almquists Plats rivs, för att göras om till en ny kontorsbyggnad i modern stil.

– Vi lyfte ut ärendet förra våren från stadsbyggnadsnämnden och jag är förvånad över att det inte förändrats sedan dess, säger Joakim Larsson, vice ordförande i stadsbyggnadsnämnden.

Moderaterna röster nej till rivning

Precis som tidigare innebär förslaget att 1800-talsflygeln jämnas med marken, något Joakim Larsson är kritisk till.

– Vi kommer att rösta nej till det här förslaget på torsdag, säger han.

Vänsterpartiet och Miljöpartiet har tidigare varit kritiska till en rivning men det är osäkert vilken hållning partierna kommer att inta på torsdag. Båda partierna sliter nu hårt för att komma överens inom med Socialdemokraterna i majoriteten.

– Vi håller fortfarande på att diskutera den här saken, säger Sebastian Wiklund (V), ledamot i stadsbyggnadsnämnden.

Oklart vad Socialdemokraterna tycker

Socialdemokraterna har tidigare varit fåordiga om hur de står i frågan och vill inte heller nu kommentera hur partiet kommer att agera på torsdag i stadsbyggnadsnämnden.

Läs mer om Astoriaflygeln:

Striden om Astorias flygel fortsätter – FP kräver att huset räddas

Gammalt hus på Nybrogatan hotas av rivning

Själva Astoriahuset på Nybrogatan från 1873 har räddats från rivning och ska nu återställas och byggas om för att bli bostäder.

Det här ärendet gäller huset intill, den så kallade Astoriaflygeln som vetter mot gränden/Sofi Almqvist Plats, risigt till. Byggnaden är så skadad av sättningar att en upprustning inte är ekonomiskt försvarbar, enligt fastighetsägaren Humlegården Fastigheter.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

StockholmDirekt Comment Policy

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Please read our Comment Policy before commenting.