Foto: Jonas Brodd/Mostphotos

Fejkpolis försökte stoppa bilister vid Kungens kurva

Någon eller några i en fejkad polisbil ska ha försökt stoppa bilister vid trafikplats Lindvreten natten till fredag.

  • Publicerad 14:37, 1 sep 2017

Vid 23-tiden natten till fredag larmades polisen till trafikplats Lindvreten.

– Vi fick uppgifter om att en fejkad polisbil försökte stoppa bilar där. Det får man ju inte göra, så vi åkte dit, men hittade inte bilen. Den ska ha varit svart, troligen en Mercedes och hade blåljus, säger Carina Skagerlind, presstalesperson på polisen i Stockholm.

Vet du varför de ville stoppa andra bilar?

– Nej, det vill jag inte ens spekulera i. Det enda jag vet är att de försökte få andra att stanna.

Vanligare förr

Enligt Hans Nilsson på trafikpolisen var fejkade polisbilar vanligare förr. Men sedan årskiftet finns en ny lag om att ordet "polis" och polisens vapen inte får användas på motorfordon.

– Det finns dock de som fortfarande åker omkring på stan i såna bilar och det är väldigt allvarligt. Gemene man har ju skyldighet att stanna vid polismans tecken och då blir det problem om deras uppsåt är att råna eller göra något annat, säger han.

Så hur känner man igen polisen? Enligt Hans Nilsson är polisen i regel uniformerad vid trafikövervakning. De brukar också använda stoppspadar som det står "polis" på. Har de civila kläder ska de ändå kunna visa upp sin polislegitimation.

– Sen har vi olika fabrikat och märken på bilarna. Men våra ljus blinkar växelvis i rött och blått. Och de civila bilar vi använder har blåljus på flera olika ställen – till exempel vid backspegeln, framtill och på sidospeglarna. Det blinkar helt enkelt väldigt mycket blått i en civil polisbil, för att vi ska synas, säger han.

– Sen har vi bilarna som är helt dolda, men de används i regel inte för att stoppa trafik.

Så ser lagen ut

Sedan den 1 januari är det förbjudet att använda ordet "polis" samt polisens och Säpos heraldiska vapen på annat än riktiga polisfordon.

Lagen om föregivande av allmän ställning förbjuder att man utger sig för att vara polis eller annan myndighetsutövande person (som tulltjänsteman, ordningsvakt eller räddningstjänst), samt att olovligen bära uniform eller tjänstetecken.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.