Fel att stänga förskola vid personalbrist

Förskolan i Täby stängde verksamheten på grund av personalbrist. Något som kommunen nu själv anmält till Skolinspektionen.

  • Publicerad 16:30, 5 mar 2018

I början av februari skrev Täby Nyheter om att Hägerneholms förskola tvingats stänga helt på grund av bristen på pedagoger.

– Sju på morgonen får vi sms om att det inte finns personal, att vi skulle försöka ha barnen hemma. Men i det andra smset stod det att även vikarier var sjuka och att de stänger akut, sa en anonym förälder.

LÄS MER: Förskolan tvingades stänga helt – fanns inga pedagoger

– Just nu är det bara fem pedagoger totalt, så när fyra av dem är borta och det inte finns några vikarier måste vi se till barnens säkerhet, sa Peter Zingmark, biträdande förskolechef då.

Kommunen anmälde

Efter det har kommunen själva anmält händelsen på den kommunala förskolan till Skolinspektionen.

– Att man hade bestämt sig för att stänga för att man inte hade någon personal på plats och ringde föräldrar och sa att de fick hålla barnen hemma, det får man inte göra, säger Patrik Forshage, Täby kommuns utbildningschef.

– Vi måste se till att vi erbjuder förskola alla dagar till alla. Så när vi gjorde på det sättet gjorde vi fel.

För förskolor och skolor i privat regi är det kommunens tillsynsmyndighet som kontrollerar att alla lagar följs. Men i det här fallet, då det rör en kommunal förskola, är det Skolinspektionen som ska titta på det.

– Alla förskolor i kommunen behandlas lika, då behöver man göra en sådan här anmälan, säger Patrik Forshage.

Hur förhindrar ni att det sker igen?

– Rektorn är i högsta grad medveten om det. Det vi nu gör att är vi tillämpar samma principer som vi gör när vi inte har bemanningar, säger Forshage och fortsätter:

– Man kan låna medarbetare från en annan förskola eller erbjuda plats till ett barn på någon av de andra kommunala förskolorna. Men att bara stänga får man inte hålla på med.

Skolinspektionen har valt att avskriva ärendet men påpekar ändå att en kommun inte kan kräva att föräldrarna själva tar hand om barnen under de dagar då verksamheten har stängt.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Här byggs det flest hyresrätter i länet

Bostad ✓Hela listan – kommun för kommun ✓De bygger inga alls Närmare 9 000 bostäder har planerad byggstart i Stockholms län i år. Men det råder stora skillnader mellan kommunerna hur mycket som blir hyresrätter respektive bostadsrätter, visar en ny rapport. I...onsdag 20/6 6:50

I Djursholm – tjuvar satt utanför huset

Nyheter Tre inbrott på tre dagar Tre dagar i rad har Danderydsbor fått oönskade gäster och drabbats av inbrott. I ett av fallen upptäcks tjuvarna när målsägande kommer hem.tisdag 19/6 14:35