Nobelcenter är tänkt att stå där det i dag finns en parkering, ett gammalt tullhus och ett par magasin på Blasieholmsudden. Så här ser det vinnande förslaget ut. Foto: Lennart Johansson Stockohlms Stadsbyggnadskontor

Fel i dokument för Nobel Center – Bevara Blasieholmen anklagar staden för att luras

Park har blivit torg – och formaliafel i plankartan. Motståndarna till prestigebygget har hittat nya anledningar att oroa sig för stadens planer.

  • Publicerad 19:48, 3 dec 2015

Torsdag den 10 december ska nätverket Bevara Blasieholmen – Flytta Nobelbygget demonstrera mot det nya nobelhuset, som planeras på Blasieholmen.

Kritiken handlar framförallt om hur glasbygget förstör stadsbilden, men också en oro över att man i planritningar inte ändrat höjden på byggnaden, så som man sagt, och att formuleringar ändrats.

– Alltsammans är så ljuvligt vacker gammal kulturskyddad arkitektur och plötsligt smäller man in en stor glaslåda där. Det nya förslaget visar ingen hänsyn till den massiva kritiken från allmänheten och viktiga remissinstanser, som länsstyrelsen. Huset kan fortfarande bli lika högt och dominerande. Parken har döps om till torg och kan därmed användas för till exempel parkering.

Men enligt Åsa Hart, presskontakt för Nobel Center på Stockholms stad, ska nya nobelhuset sänkas, som tidigare planerat.

– Det har sänkts, det är inga konstigheter med det. Det var ett formaliafel på ett av dokumenten, plankartan, under samrådet i våras, en siffra där som blivit fel. Men alla andra dokument grundar sig på de rätta höjderna.

Ändrat benämningen

Efter samrådet har benämningen på området utanför muséet ändrats från "park" till "torg". Bevara Blasieholmen befarar att detta är ett knep för att i framtiden lätt kunna göra om platsen till en bil- och bussparkering.

Åsa Hart bekräftar ordbytet och menar att det endast handlar om detaljer.

– Dels vill vi tydligare visa vad vi vill göra med platsen, våra intentioner, att det ska vara skillnad mot nationalmuseums park som ligger intill. Sen har det att göra med interna saker som gäller vem som har ansvar för att underhålla platsen. Det finns inga som helst intentioner att använda det till parkering, det är helt tvärtom mot vad vi tänker göra.

"Många bäckar små"

Men kritiken, och framförallt oron, för vad det nya Nobel Center gör med stadsbilden finns fortfarande där.

– Det byggs mycket i Stockholm nu och det blir fel om man bara ser till enskilda projekten, vilket man tyvärr gör. Istället för att se till den ackumulerade effekten av rivningar. Det är många bäckar små, och nu kommer det plötsligt en stor bäck, en amazonflod, säger Ulf Johannisson.

Demonstration med frågestund

Torsdag klockan 12:00 ska de demonstrera vid Tullhusets gavel på Blasieholmen. På plats kommer kända stockholmare, än så länge hemliga, hålla tal och de kommer ha en utfrågning av ansvariga politiker.

– Vi har pratat med alla partier om en utfrågning vid demonstrationen och Socialdemokraterna får vi ingen träff på. I övrigt så verkar det som de andra partierna, kanske med något undantag, ställer upp. Men det vore synd om inte Socialdemokraterna kommer för det är ju ändå de som styr Stockholm, säger Ulf Johannisson.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.