Noga. Kaféägaren Felix Ankri och baristan Nicola Ioschiavo vill bidra med något de tycker finns ont om i Stockholm – gott och billigt kaffe. Foto: Josefine Thureson Kämpe

Felix satsar på espressobar i t-banan

Varför är det så svårt att få en god kopp kaffe till ett bra pris här i stan? Den frågan ställde sig Felix Ankri, 33. Nu öppnar han sitt första kafé på Östermalm – med minst sagt genomtänkt kaffeutrustning.

  • Publicerad 16:36, 10 mar 2020

För en månad sedan öppnade en ny espressobar i Tekniska högskolans tunnelbana vid uppgången mot Odengatan – Macchina.

Här serveras kaffe från en stor kopparfärgad old school-maskin som handgjorts i Italien (långt innan Coronaviruset började spridas här), kallad Elektra Belle Epoque. Med noga utvalda kaffebönor.

– Det är min kärlek till kaffet som har lett mig hit. När jag kände att jag hade något att erbjuda till folket i Stockholm tänkte jag att det var dags att kliva ut med det här. Jag vill göra det möjligt för fler att få en riktigt god kaffe i stan utan att få hål i plånboken, säger ägaren Felix Ankri, 33.

Krävs mycket kärlek

Tidigare jobbade Felix med bokföring på ett kontor.

– Varje gång jag skulle ta kaffe på jobbet var jag lite besviken. Jag började fundera över varför det är så stor skillnad på kaffe, hur svårt det är att få en bra kaffe här och varför det är så himla dyrt. När jag forskade i det förstod jag att det är så många saker som påverkar smaken på kaffet, säger han.

Framförallt har det att göra med bönerna och att det görs med kärlek under hela processen, förklarar han.

– Bönorna är väldigt känsliga. De reagerar på vädret, temperaturen och hur lång tid de är i bönhållaren. De flesta baristor idag gör jobbet mekanisk och ägarna försöker spara pengar genom att förvara bönor länge. Du måste ge kärlek under hela processen.

Nytt. Tekniska högskolan har fått en ny espressobar vid uppgången mot Odengatan. Foto: Josefine Thureson Kämpe