Bevis. Övervakningskameror från Vårby gård C fanns med i bevisningen. Foto: Polisen

Fem AK-47:or – inte synnerligen grovt vapenbrott

I januari greps tre tonåringar i en taxi på väg till Hässelby. I bagaget hade de väskor med fem automatvapen, fem magasin och 379 skarpladdade patroner, som de hämtat i Vårby gård. Ett synnerligen grovt vapenbrott? Inte enligt Högsta domstolen, rapporterar SVT Nyheter.

  • Publicerad 18:10, 8 nov 2017

I slutet av mars dömdes de tre unga männen, två 19 år och en 17 år vid brottstillfället, för synnerligen grovt vapenbrott av Solna tingsrätt.

Men Svea hovrätt ansåg inte att brottet var att betrakta som synnerligen grovt och ändrade rubriceringen till grovt vapenbrott.

– Om inte fem kalasjnikov-vapen ska betraktas som ett synnerligen grovt vapenbrott vet jag inte vad som krävs, sa åklagare Alexandra Bittner till DN då.

19-åringarna dömdes till fängelse i ett år och åtta månader. Sjuttonåringen till sluten ungdomsvård.

Man döms till livstid för dubbelmorden i Kista

Inte tillräckligt många vapen

Domen överklagades av riksåklagaren till Högsta domstolen. Och i veckan kom beskedet: HD fastställde hovrättens dom - fallet var inte att betrakta som synnerligen grovt eftersom det inte rörde sig om tillräckligt många vapen, rapporterar SVT Nyheter.

– Fem helautomatiska automatkarbiner utgjorde inte ett så stort antal vapen att det var något av de allra allvarligaste fallen. Sedan fanns det inga andra omständigheter att beakta förutom att de innehafts och transporterats på allmän plats och tillsammans med ammunition, säger Agneta Bäcklund, justitieråd vid Högsta domstolen till SVT Nyheter.

Polisen: Unga dödar varandra för småsaker

Vapengömma

På frågan "Vad skulle då kunna vara ett stort antal?" svarar justitierådet till SVT Nyheter:

– Om du skulle hitta en vapengömma, till exempel ett par hundra vapen – det är ju helt uppenbart ett stort antal. Fem utgör inte ett stort antal, men jag kan inte svara på var gränsen går när man kommer upp till synnerligen grovt brott, det är omöjligt för mig.

Efter skjutningarna: Även kriminella har tröttnat på våldet

Beslag. I taxins bagageutrymme låg två väskor med fem automatvapen, modell AK47 Kalashnikov. Vapnen var skjutklara, försedda med magasin och extra ammunition. Foto: Polisen

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.