November, 2017. 28-åringen från Bredäng sköts ihjäl i Mariehäll, Bromma. Foto: Mikael Andersson

Fem åtalade för dödsskjutning släpps ur häktet

Sju personer åtalades tidigare i år för inblandning i dödsskjutningen av en 28-åring från Bredäng. Nu har fem av dem släppts ur häktet. Bland dem mannen som pekas ut som ledaren för det nätverk som i flera år legat i blodig konflikt med nätverket från Bredäng.

  • Publicerad 16:46, 12 jun 2018

I fredags beslutade Solna tingsrätt att släppa fem av de sju personer som åtalats för inblandning i mordet av en 28-åring i Mariehäll i november förra året. Enligt tingsrätten finns det inte längre skäl för att männen ska sitta häktade.

Sju åtalas för gängmord efter biljakt

Två personer sitter fortfarande häktade, misstänkta för mord och medhjälp till mord.

Den mördade 28-åringen har av polisen pekats ut som ledare för ett kriminellt nätverk med bas i Bredäng, som under flera år legat i en blodig konflikt med det så kallade Östberganätverket. Totalt kopplar polisen åtta mord och mordförsök till konflikten sedan den startade 2013. Sedan dess har ledande personer i nätverken både dömts och dödats (se faktaruta).

Sköts under biljakt

Det var strax innan lunchtid den 20 november förra året som 28-åringen åkte från en väns lägenhet. På Bällstavägen i Mariehäll accelerar plötsligt en annan bil. En person hänger ut genom bilrutan och skjuter med automatvapen mot 28-åringens bil.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Under närmare en halv kilometer avfyras minst 18 skott. I förhör beskriver personer som befann sig i närheten hur de fått ducka för vinande kulor.

En av kulorna åker genom bilens bakre registreringsskylt och skadar 28-åringen så allvarligt att han avlider på platsen.

Tidigare i år åtalades sju män för inblandning i mordet. Två för mord, tre för medhjälp till mord och två personer för anstiftan till mord.

Ett beställningsmord

Polis och åklagare betraktar mordet i Bromma som ett regelrätt beställningsmord. I utredningen har polisen kartlagt en hel kedja mellan beställare och utförare.

– Vi har kommit längre i den här utredningen än vi normalt gör och vi har anstiftare, medhjälpare och utförare av mordet som utfördes mycket brutalt, sa Christer Axling, utredningsledare vid Grova brott på regionala utredningsenheten hos polisen, tidigare i år.

Känd gängledare misstänks ha beställt mord

En av de nu släppta är en man 30-årsåldern som av polisen pekas ut som ledare i Östberganätverket. Enligt polis och åklagare var det han som har beställde mordet på 28-åringen från Bredäng.

Samtliga av de åtalade männen förnekar all inblandning. Den 27 juni räknar tingsrätten med att kunna meddela domen.

En av de åtalade männen, med en ledande roll i Östberganätverket, skottskadas svårt i juli 2016 efter en biljakt genom Östberga och Enskede. En man med koppling till Bredängsnätverket dömdes för mordförsöket. Foto: Polisen

Gängkonflikt mellan Bredäng och Östberga

Juni 2013, Bredäng.

En person från Östberga skjuts i benet. Bakgrunden ska enligt polisen vara en narkotikaaffär. En ledargestalt i Bredäng döms för skjutningen.

September 2013, Örby.

Brodern till den nu häktade ledaren i Östberga skjuts ihjäl. Personer från nätverket i Bredäng har varit misstänkta för mordet, men ingen har åtalats. Dagen efter skjuts en person till döds i Östberga. Mordet misstänkts vara en hämnd för mordet dagen innan. En central person inom Östberganätverket döms för medhjälp till mord.

Oktober 2013, Bredäng.

Flera skott avlossas mot en bil med två personer med ledande roller i Bredängsnätverket. En tredje broder till den nu häktade ledaren i Östberganätverket döms senare för mordförsöket.

Augusti 2015, Bredäng.

Efter att konflikten lugnats ner en period sker en ny skjutning. En central person i Bredängsnätverket undkommer mordförsöket.

Mars 2016, Bredäng.

En 24-åring skjuts ner med automatvapen när han är på väg hem mitt på dagen i ett radhusområde. Mannen var nära vän med ledaren i Bredängsnätverket.

Juli 2016, Enskede.

En av de nu åtalade männen, med en ledande roll i Östberganätverket. skottskadas svårt efter en biljakt genom Östberga och Enskede. Dagen efter hittas två automatvapen i en trädgård. En 35-åring och en 24-åring som enligt polisen har en central roll i Bredängsnätverket grips.

Augusti, 2017, Östberga.

Den andra tongivande brodern i Östberganätverket skjuts till döds och en annan skottskadas på Östberga torg.

November 2017, Mariehäll.

28-åring, som polisen pekas ut som gängledare från Bredängsnätverket, skjuts ihjäl under en biljakt på Bästavägen.