De fem män som åtalas för grov våldtäkt och medhjälp till grov våldtäkt friades idag. Foto: Arkivbilder

Fem män frias från gruppvåldtäkten i Fittja

De tre männen som stått åtalade för grov våldtäkt i Fittja frias. Två män som stått åtalade för medhjälp till grov våldtäkt frias också. Bevisen räcker inte, enligt tingsrätten. "En skam för vårt rättsystem", säger kvinnas advokat.

  • Publicerad 11:11, 19 dec 2017

En skam för vårt rättsystem. Gruppvåldtäkten är den grymmaste i sitt slag. Offret en mycket utsatt kvinna.

Man får känslan att killarna blivit dömda på förhand

Idag föll domen i Södertörns tingsrätt i det uppmärksammade fallet runt en gruppvåldtäkt i Fittja i juni 2016.

– Tingsrätten lämnar idag en friande dom för samtliga åtalade. Det är en enhällig dom. Vi är överens hur vi ska döma, säger ansvarig domare Erica Hemtke under en pressträff på Södertörns tingsrätt idag klockan 11.

Den bevisning som åklagaren har lagt fram räcker helt enkelt inte för att någon ska kunna dömas, konstaterar Erica Hemtke:

– De uppgifter som målsäganden har lämnat går inte ihop och hennes uppgifter får inte heller stöd av annan bevisning.

Det var i somras som tio män greps misstänkta för att ha våldtagit en kvinna i Fittja. Själva händelsen ska ha ägt rum i ett trapphus i augusti 2016. Men polisutredningen drog ut på tiden och åtal kunde inte väckas förrän i november i år.

Kritiska mot utredningen

I domen riktar tingsrätten kritik mot den utredning som åtalet bygger på.

– Alla parter har varit överens om att utredningen haft brister. Under förhandlingen har det blivit tydligt att den grund som åtalet bygger på sviktar, menar Erica Hemtke.

Samtliga åtalade har nekat till brott. Männen har erkänt att de haft sex med kvinnan, men menar att det var frivilligt i utbyte mot droger.

Yrkade på sex års fängelse

Enligt kvinnan åkte hon och en vän till Fittja centrum för att köpa knark. Det slutade med en brutal gruppvåldtäkt i en trappuppgång där åtta eller nio män ska ha våldtagit henne, säger hon.

– Någonting har hänt den här kvinnan men vad det är som har hänt och vilka det är som har gjort vad kan man inte fastställa, säger Erica Hemtke.

Åklagaren Markus Hankkio hade yrkat på sex års fängelse för två av männen, 24 och 21 år. För den tredje mannen, en 19-åring, yrkade han på fyra års fängelse.

"Skam för vårt rättsystem"

Domen har väckt starka reaktioner. Kvinnans målsägarbiträde Elisabeth Massi Fritz säger att hon är förbannad och kommer kämpa för sin klient.

– En skam för vårt rättsystem. Gruppvåldtäkten är den grymmaste i sitt slag. Offret en mycket utsatt kvinna. Inga förövare ska komma undan med den här typen av brott som är fruktansvärda övergrepp på kvinnor.

Försvarsadvokat Douglas Blidberg försvarar en av de huvudåtalade.

– Jag är mycket nöjd och det är min huvudman också. Det visar att linjen vi haft från början också hållit. Min huvudman har varit ensam med kvinnan och inte tillsammans med någon annan. Det hoppas jag också få se i den skriftliga domen som vi nu ska läsa, säger han.

De friade männen överväger nu att begära ut skadestånd för sin tid i häktet.

– Han har möjlighet att begära skadestånd, det är något jag tror vi kommer att göra också, säger Douglas Blidberg.

– Man får känslan att killarna blivit dömda på förhand. Det tycker jag rä fel. Förhoppningsvis visar det här att det inte är på det här sättet, säger Douglas Blidberg.

Kommer överklagas

Enligt kvinnas målsägarbiträde kommer domen att överklagas.

– Vi anser att det finns tillräckligt med stödbevisning för en fällande dom. Vi tänker inte ge upp rättvisan, säger Elisabeth Massi Fritz på instagram.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android