Fem döda av corona på äldreboenden i Väsby

Sammanlagt fem personer har nu avlidit av covid-19 på äldreboenden i Väsby. Dessutom finns ytterligare sex konstaterade smittade. Men mörkertalet kan vara stort.

  • Publicerad 12:50, 7 apr 2020

Vi har hela tiden behov av mer skyddsutrustning.

Socialchef Magnus Lublin. Foto: Rosie Alm

Två personer som konstaterats smittade av covid-19 har avlidit på ett kommunalt äldreboende i Upplands Väsby. Ytterligare en person har avlidit på ett privat äldreboende.

Det bekräftade Magnus Lublin, socialchef på Upplands Väsby kommun, på tisdagen. Ytterligare en person har avlidit på ett äldreboende i misstänkt, men inte konstaterad, covid-19-smitta.

Redan för några veckor sedan avled två personer på ett kommunalt äldreboende i konstaterad covid-19-smitta.

Detta innebär att sedan coronavirusets utbrott har fem personer avlidit i bekräftad covid-19-smitta på äldreboenden i Upplands Väsby.

Sex personer smittade

Det finns även ett flertal smittade på de kommunala äldreboendena.

– Vi har i dagsläget sex stycken konstaterat smittade på två olika boenden, säger Magnus Lublin.

Har ni tillräckligt med skyddsutrustning för att skydda personal och boende?

– Vi har hela tiden behov av mer skyddsutrustning. Vi har fått en del levererat i helgen och väntar också in material. Vi klarar oss men alla trollar med knäna för att det ska fungera, säger han.

Enligt uppgift ska det finnas en dement person på ett av de smittade äldreboendena som vägrar följa instruktioner. Personen ifråga rör sig fritt på boendet och ska även ha "åkt ner på stan".

Stämmer det och i så fall hur hanterar ni det ur smittspridningshänseende?
– När man bor på ett äldreboende så har man sin lägenhet där. Vi kan aldrig låsa in någon eller tvinga någon att hålla sig inomhus. Om någon har varit ute så är det handtvätt och spritning som gäller. Det vill säga det som gäller för oss andra. När man är sjuk blir man dock isolerad i sin lägenhet, säger Magnus Lublin.

Har du någon övrig kommentar kring coronasituationen som den ser ut just nu?
– Vi har fantastiska medarbetare som sliter hårt! Utan dem skulle det här vara omöjligt!

Fram till och med den 6 april kl 11.30 var enligt Smittskydd Stockholm sammanlagt 49 personer smittade av covid-19 i Upplands Väsby. I hela Region Stockholm finns 3 143 smittade fall konstaterade.

Så många är smittade av covid-19 där du bor

BESÖKSFÖRBUD. Fyra av de smittade på kommunala äldreboenden i Upplands Väsby har nu avlidit. Ytterligare en person har avlidit på ett privat äldreboende. Foto: Jesper Håkansson/genrebild

Stockholm Direkt