Dömda. Fem personer döms för en rad inbrott i Norrort förra året. Foto: Sacharias Källdén

Fem dömda för inbrott i norra Stockholm

Fyra män och en kvinna har dömts till fängelse och skyddstillsyn för 18 inbrott i bostäder i norra Stockholm.

  • Publicerad 15:37, 17 feb 2020

Det var under förra året som fyra män och en kvinna tog sig in i flera bostäder i Norrort och stal smycken, kontanter och andra värdesaker. Nu har de dömts för grov stöld och försök till grov stöld, vid 18 tillfällen.

– Det är ovanligt att man åtalas för så här många inbrott, säger förundersökningsledare och åklagare Pontus Klang från Norrort åklagarkammare.

Inbrotten ska ha skett mellan maj och oktober förra året i Sollentuna, Järfälla, Upplands Väsby, Vallentuna, Täby och Danderyds kommun.

– Inbrotten har skett i två omgångar, de flesta inbrotten ägde rum runt midsommar förra året, sedan var några i oktober, säger åklagare Pontus Klang.

Bröt en inbrottstrend

Personerna som är dömda, var när brotten begicks mellan 17 och 23 år. Två av personerna har dömts till fängelse i ett och ett halvt, respektive två år. De andra döms till skyddstillsyn. Åtalet omfattade från början 26 inbrott och försök till inbrott enligt polisen.

– Jag tycker att de kunde dömts för fler gärningar, men det är positivt att vi lyckats bryta en inbrottstrend, säger åklagare Pontus Klang.

Mycket bevisning

Strax efter ett inbrott och ett försök till inbrott efter midsommar förra året greps fyra personer i Järfälla kommun.

Polisen fick senare ett tips om en misstänkt bil. Bilen spårades och stoppades. I bilen hittades inbrottsverktyg och stöldgods.

Tekniker kunde säkra skoavtryck och verktygsspår på brottsplatserna vilka matchade personerna som hade gripits med skor och verktyg som fanns i bilen.

– Vi hade mycket bevisning och även övervakningsfilmer från bostäderna som kunde koppla dem till platserna, säger åklagare Pontus Klang.

Alla inbrotten hade ett liknande tillvägagångssätt där en person vaktade bostaden samtidigt som de andra gick in. Alla inbrotten skedde under dagtid. Alla de dömda är hemmahörande i Sollentunaområdet, enligt åklagare.