Ensamma flyktingbarn. Bilden föreställer inte något av de barn som nämns i artikeln. Foto: Colourbox

Fem flyktingbarn lämnades ensamma på Centralstationen

Fem ensamma flyktingbarn hittades på Centralstationen sent igår kväll. ”Vi pratar om åttaåringar” säger polisen Johan Säfström. Vad som händer med barnen nu är oklart.

  • Publicerad 17:15, 16 mar 2015

Det var runt 23-tiden på söndagen som väktare hittade fem ensamma barn som blivit lämnade på Centralstationen.

Väktarna kontaktade polisen som körde barnen till socialjouren. Vad som hänt med barnen sedan dess är oklart.

Enligt polisen Johan Säfström, yttre befäl på Södermalmspolisen och en av de poliser som var med i natt, hade barnen en medelålder på runt tio år och pratade enbart arabiska. Han har svårt att ge någon förklaring till varför barnen plötsligt befann sig på Centralstationen.

– Jag var där i natt och pratade med socialtjänsten och försökte hitta en lösning. Deras akuta problem var att barnen blivit våldsamma och den biten gick bra att lösa, säger han.

FIck tak över huvudet

Vad som händer med barnen nu vet han inte, men de fick tillfälligt tak över huvudet via socialjouren under natten.

Han är djupt orad över det som hänt.

– De dök bara upp, som de ofta gör. Jag har svårt att tänka mig att det skulle röra sig om något annat än människosmuggling. Någon eller några lär tjäna pengar på att ta hit de här barnen, säger han.

"Det är djupt oroande"

Johan Säfström har jobbat i yttre tjänst i över 20 år och har aldrig varit med om att ta omhand så små ensamma barn tidigare.

– Det här är ett nytt inslag om vi ser det. Vi har sett ensamkommande flyktingbarn från tid till annan men inte så här unga. Jag är inte alls van vid att det kommer så här små barn hit. Här pratar vi åttaåringar. Det är djupt oroande. Det stör mig, säger han.

Liselotte Tronders är biträdande enhetschef på socialjouren och kan med hänvisning till sekretess inte uttala sig om enskilda fall.

Kan ge en generell beskrivning

Men hon kan ge en beskrivning av vad som är brukligt vid fall då ensamma barn påträffas i Stockholm, efter att de körts av polis till socialjouren.

– Dels måste man försöka ta reda på identiteten på barnet. Antingen försöker man återföra det till vårdnadshavare eller så löser socialtjänsten det med tak över huvudet och den vård som motsvarar barnets behov, på annat sätt. Det gäller alla barn. Vi har inte specialregler för några särskilda typer av barn, säger hon.

Berättade om det på Twitter

Johan Säfström berättade om händelsen med de fem barnen på Twitter under måndagseftermiddagen, en tweet som fått stor uppmärksamhet och väckt många reaktioner:

"I går kväll släpptes fem flyktingbarn av i centrala Stockholm. Varken vi eller soc.jouren mäktade med att lösa situationen. Känns inte bra!"