Smittskydd Stockholm har stängt ner fem restauranger. Foto: Mostphotos/genrebild

Fem krogar i Stockholm coronastängdes efter trängsel

För första gången har Smittskydd Stockholm beslutat att stänga fem restauranger efter att de inte följt reglerna för att minska trängseln med anledning av covid-19. Två av krogarna kunde dock öppna igen några dagar senare.

  • Publicerad 11:00, 27 apr 2020

Förra helgen har Stockholms stads inspektörer intensifierat bevakningen av hur restauranger och barer uppfyller de nya kraven för att minska trängseln för att bromsa coronavirusets spridning. Under fredagsnatten fick 11 av 32 krogar en anmärkning, och under lördagsnatten var det 10 av 25 verksamheter som inte levde upp till reglerna rapporterar SVT Nyheter.

König Jerlmyr (M): Anmäl överfulla krogar

Under söndagskvällen beslutade också Smittskydd Stockholm, för första gången någonsin, att stänga fem verksamheter av smittskyddsskäl. Enligt Smittskydd Stockholm har verksamheterna inte uppfyllt kraven trots minst två inspektioner och möjlighet till rättning.

Beslutet gäller omedelbart men kan även överprövas. Restaurangerna får nu möjlighet att åtgärda bristerna och kan därefter begära en förnyad inspektion.

– Anledning till beslutet har framförallt gällt trängsel både inne i lokaler och utanför, säger Per Follin, smittskyddsläkare i Region Stockholm i ett uttalande.

– Läget i vården är extremt ansträngt där medarbetarna gör sitt yttersta för att ge vård till alla som behöver. Vi måste bromsa spridningen av smittan för att inte öka antalet personer som behöver vård ytterligare, säger Per Follin.

Enligt SVT gäller beslutet restaurangerna Raw Sushi & Bowl, The International Bar, Carmen, The Central Bar, Folkungagatan och Charles Dickens.

På sin hemsida skriver Raw Sushi & Bowl att de är jätteledsna att deras rutiner brustit och tar beslutet på största allvar.

"Det är oacceptabelt att rutinerna brustit i dessa tider, och vi hoppas att alla gäster förstår att detta på inget sätt varit vår intention. Vi vill fortsätta vara en del av Stockholms restaurangliv, och med våra nya rutiner hoppas vi att vi kan vara igång igen så snart som möjligt efter ny inspektion." skriver restaurangen.

Till TT uppger Carmens ägare Ümit Pektas att han inte förstår myndigheternas beslut, men uppger också att de nu har börjat möblera om och ta bort bord och stolar.

– Jag förstår inte vad vi har gjort för fel. De berättade aldrig att jag fick en anmärkning, säger han uppger SVT.

UPPDATERING 29 april:

Två restauranger som tvingades stänga kunde snabbt öppna igen.

Efter en uppföljande kontroll av baren Carmen och restaurangen Raw Sushi & Bowl i måndags bedömdes båda ställena ha åtgärdat de brister som påpekades.

”Carmen öppnar i kväll. Det har vi fått tillstånd för”, skrev Carmens ägare Ümit Pektas i ett sms till TT under tisdagen.

Samma dag meddelade även Raw Sushi & Bowl på Skånegatan via sin Facebook-sida att de är igång igen. ”Det känns så skönt att det var så små förändringar som behövdes för att vi skulle bli godkända av Hälso- och Sjukvårdsförvaltningen. Med extremt tydliga avståndsmarkeringar i lokalen och ännu större fokus på take away, hoppas vi att både stammisar och nya gäster ska känna sig extra trygga att äta hos oss”, skrev restaurangen.