Stölder. BMW-bilar av nyare modell är värst drabbade för reservdelsstölder.

Fem personer häktade efter 30-tal bilinbrott

Den 12 och 13 mars greps fem män i Botkyrka med stulna bildelar från ett 30-tal olika bilinbrott som skett runt om i Stockholm. Männen är nu häktade.

  • Publicerad 15:14, 20 mar 2018

– Två av dem greps i samband med att en bil kontrollerades och tre greps i en fastighet dagen efter, säger Per Fahlström, presstalesperson på Stockholmspolisen.

I samband med gripandena återfanns ett stort antal bildelar. Stöldgodset, bland annat airbags och rattar, kommer från ett 30-tal olika bilinbrott runt om i Stockholm, enligt polisen, som misstänker att stölderna ska ha skett organiserat och i större omfattning.

– De fem männen är nu häktade på sannolika skäl misstänkta för grovt häleri, säger Per Fahlström presstalesperson på Stockholmspolisen.

Just nu pågår en omfattande utredning och polisen hoppas kunna knyta de misstänkta till de faktiska bilinbrotten. I så fall kan brottsrubriceringen ändras till bland annat grov stöld.

Enligt Larmtjänst, en organisation för att bekämpa försäkringsrelaterad brottslighet, har stölderna av bilreservdelar ökat kraftigt de senaste åren. Mellan 2012 och 2017 ökade antalet stölder av bildelar från 1285 till 4208, en ökning på 227 procent.

BMW mest utsatt

Mest utsatt är bilmärket BMW, som stod för 58 procent av reservdelsstölderna under 2017, enligt Larmtjänst. Stölderna tycks i stor utsträckning begås av organiserade ligor, i många fall med kopplingar till Baltikum. Delarna förs ofta ut ur landet för att användas som reservdelar till krockskadade fordon.

Stockholm är det mest drabbade länet i landet, med 2205 stölder under 2017. Försärkningsbolagens skadekostnader uppgår till drygt 250,5 miljoner kronor, enligt Larmtjänst.