Olycka. En femårig pojke bröt benet i fredags när han lekte i fontänen på Storängstorget. Foto: Sacharias Källdén

Femåring bröt benet i omstridd fontän

I helgen bröt en femårig pojke benet när han lekte i den omstridda fontänen i Norra Djurgårdsstaden.

  • Publicerad 16:06, 22 maj 2018

I början av maj i år sattes vattnet i fontänen på Storängstorget på till många barns glädje. I fredags var dock olyckan framme. Det var vid 17-tiden som Mikael Strömquists femårige son lekte i fontänen och bröt benet.

– Jag och en förälder till stod och tittade och plötsligt skedde en kollision mellan min son och ett barn som cyklade. Självklart var det en ren olycka men jag tycker att det vore rimligt att förbjuda kickbikes och cyklar vid fontänen när den är i gång, säger Mikael Strömquist och fortsätter:

– Jag vill inte att fler barn ska skada sig. Självklart är det också föräldrars uppgift att hålla koll på sina barn och säga till dem att leka försiktigt, men det är inte alltid så lätt att se vad som sker på andra sidan vattenstrålarna.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

För ungefär ett år sedan invigdes vattenfontänen på Storängstorget – ett omstritt konstverk av konstnären Jeppe Hein. Efter bara fem veckor fick fontänen stängas av eftersom grannar stördes av ljudet från den och barn som lekte där. Efter protester sattes den på igen – men med begränsat vattensprut-schema. Senast inför årets fontänpremiär gick Stockholm konsts chef ut och betonade att verket inte är något lekredskap. Nu vill han göra det ännu en gång.

Staden varnar: Barn kan skada fötterna i populära fontänen

– Jag tycker självklart jättesynd om den lilla pojken och ingen skuld på honom eller hans föräldrar. Bryta benet kan man göra var som helst, det kan vi inte lasta fontänen för. Jag vill verkligen understryka att den inte är en lekplats utan ett konstverk som är till för unga och gamla, säger Mårten Castenfors, chef för Stockholm konst.

Kan det bli aktuellt med ett förbud mot att leka i eller cykla vid fontänen nu?

– Nej, det vore oerhört tragiskt att förbjuda en livsyttring som lek. I stället vill jag vädja till alla vuxna att hålla koll och säga till barnen att visa respekt och ta det lugnt.

Mikael Strömquist är inne på samma linje.

– Att förbjuda bad i fontänen vore jättetråkigt, men man måste leka lugnt och fint och vi föräldrar behöver säga till barn som leker för våldsamt i den, säger Mikael Strömquist.

Fontänens tider

Fontänen ska starta varje heltimme mellan klockan 7-20, vilket är en halvtimme tidigare än förra året och en timme kortare på kvällen. Själva sprutandet varierar också mellan 15, 30 och 45 minuter. Resterande tid ska fontänen vara tyst.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.