Några elever höll upp skolans värdeord: Framtid, Ansvar, Rörelse, Sång, Trygghet och Alla ska med. Foto: Eva Tonström

Alla elever var med. Foto: Eva Tonström

Skolborgarrådet Olle Burell, (S). Foto: Eva Tonström

Det obligatoriska bandklippandet var en punkt på programmet förstås. Foto: Eva Tonström

Poppis avslutning; Gratis glass till alla elever! Foto: Eva Tonström

Fest och sång när Stockholms nya musik-grundskola invigdes

Med massa sång och härlig stämning invigdes Farstas nya F-9-skola idag. Musik är det som kommer prägla skolan eftersom Adolf Fredriks musikklasser också finns där.

  • Publicerad 16:00, 8 sep 2017

Idag invigdes Farstas nya grundskola, som heter Farsta grundskola/Adolf Fredriks musikklasser, där tre skolor har slagits ihop till en. Det är Kvickenstorpsskolan, Hästhagsskolan och Adolf Fredriks musikklasser som har flyttat ihop i Farsta gymnasiums gamla lokaler.

Alla elever hade samlats på skolgården och alla sjöng med och dansade. Applåder varvades med presentutdelning och tal.  

"En unik och häftig skola"

På plats på invigningen fanns också stadens skolborgarråd Olle Burell, (S).

- Tack för all sång och energi ni ger oss här, det kommer jag ha med mig en lång tid framöver. Det här är en speciell skola, unik och häftig, med en tvilling i Adolf Fredriks musikklasser i stan. Farsta grundskola är kanske den mest moderna skola som finns just nu, sade han. 

- Budskapet här är tillsammans och ha med er den känslan hela livet, avslutade han.

Farsta grundskola blir en av stadens största med 970 elever i årskurs F-9, varav 240 elever går i musikklasser. Om två år räknar man med att ha 360 musikelever, då är skolan full, med totalt 1090 elever. Musikklasserna har fått specialbyggda kör- och musiksalar och skolan har en aula som rymmer 500 personer där man kan ha konserter. Idrotten ska eleverna att ha i Farstahallen som ligger i närheten.

- Skolan har verkligen blivit fin, det här kommer bli jättebra, säger rektor Cathrine Sahlsten.

Många sökte till musikklasserna

Adolf Fredriks musikklasser är en skola med inriktning på körsång som ligger på Norrmalm. Starten i Farsta är ett sätt att nå ut till fler elever utanför innerstan och intresset att söka till musikklasserna i Farsta har varit stort.

- Vi hade 360 sökande till 60 platser i årskurs fyra, som vi startar med två nya klasser nu, så vi har en kö, det är verkligen roligt, säger Sara Sjöblom, biträdande rektor för musikklasserna i Farsta.

Under invigningen hölls en ceremoni för att vattna ”det förenande trädet”, Globenträdet, som valts ut på skolgården och Stockholm konst berättade om tavlorna som satts upp inne i skolan.  

Alltihop avslutades med att en välkänd bil med en välkänd trudelutt rullade in på skolgården: Glassbilen. Fast den här gången var glassarna gratis.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Nytt upprop: Gör kulturhus av rivningskåken

Nyheter Björkhagenbor går samman för att stoppa rivning Vad är viktigast: bostäder eller kultur? I Björkhagen har planerna på att riva en gammal tegelkåk till förmån för hyresrätter, fått folk att vakna till liv i kvarteret. De vill skapa ett nytt hjärta...torsdag 21/6 13:20

Tack för alla tips, kära Fruängsbor!

Nyheter Öppen redaktion: Lokalpolitik, blommor och kafé på önskelistan Ett kafé där äldre kan träffas, fler evenemangstips och mer lokalpolitik. Det var några av önskemålen när vi mötte läsare i Fruängen i fredags.onsdag 20/6 16:48