Margareta Hellsten, Ann-Marie Karlsson och Bertil Hellsten. Foto: Bertil Hellsten/Hege Hellström

Festa! Så att stationshuset kan återfå sin forna glans

Frösunda stationshus har varit gult och lite slitet i många år. Men nu har en gavel renoverats och är helt plötsligt röd. Hembygdsföreningen berättar varför – och ställer till med stationsfest för att få råd med mer rödfärg.

  • Publicerad 20:47, 23 aug 2017

– Här var biljettluckan, och där borta fanns en dörr. Stinsen bodde på övervåningen och där borta tog man hand om gods och post. Det fanns två väntrum, första och andra klass, berättar Bertil Hellsten och pekar med hela armen för att visa hur huset sett ut.

Bertil är aktiv i Frösunda hembygdsförening och en av dem som kämpat för stationshuset.

– Det fanns ett mejeri dit bönderna kom med häst och vagn, och ett extra tågspår som gick från mejeriet ner till stationen, berättar Margareta Hellsten, ordförande i föreningen.

Tiden de berättar om är 1885, när både Roslagsbanan och stationshuset, då rödmålat, stod klara. Under andra världskriget var det bensinransonering och järnvägsbolaget tjänade pengar.

– Det var då man renoverade alla järnvägsstationer och målade dem gula, berättar Margareta.

Faksimil

Men tiden gick. Stinsarna försvann år 1968. Järnvägen sågs en period som något omodernt. Stationshuset i Frösunda stod tomt i flera år. Under 1975 började det gå ett rykte om att raggarna i Vallentuna skulle få använda gården. Ett 70-tal upprörda Frösundabor protesterade till kommunalrådet under ett möte.

– Efter det hörde Frösundabon Inge Ohlsson av sig och sade att han ville köpa huset. Men SL som ägde huset sade att huset var i så dåligt skick att det måste rivas. Ungefär som med Slussen idag. Man lät bli att ta hand om husen och sedan skyllde man på det dåliga skicket. De hade experter här som sade att grunden satt sig, säger Bertil.

Huset år 1976. Foto: Bertil Hellsten

I augusti 1976 kom en grävskopa till platsen.

Men de "gröna vågare" som börjat flytta till norra Vallentuna tänkte inte låta grävskoporna göra sitt. Huset står kvar tack vare just gröna vågen, berättar infödda Frösundabon Anne-Marie Karlsson, som länge arbetat för stationshusets bevarande.

– Ja, det kan vi tacka alla galna nyinflyttade för. De som bodde här var ganska homogena och vågade inte säga emot när någon förståndig och duktig från SL sade att ”det här går inte”, säger Anne-Marie.

Ena gaveln är återställd till färgen huset fick när det byggdes. Foto: Bertil Hellsten

De nyinflyttade – och så Anne-Marie själv då – anordnade möten och kontaktade politiker och SL. Till slut fick hembygdsföreningen ta emot huset. Ett villkor var att huset skulle snyggas upp på utsidan inom ett års tid. Det klarade föreningen med ideella krafter.

Inför Roslagsbanans hundraårsjubileum, år 1985, rustades huset inuti.

– Vi lade golv nätterna igenom, berättar Anne-Marie.

Här repareras taket av Ante Eklund och Berndt-Rune Jäverbrant. Året är 1976. Foto: Bertil Hellsten

Nu är det alltså dags för nästa kraftansträngning när det gäller renoveringen. Föreningens ambition är att stationshuset ska återfå sin ursprungliga röda färg. Målningen sköts denna gång av proffs, och föreningen kämpar hårt för att få in pengar. Den gavel som redan är färdig har gått på 270 000 kronor, och 800 000 kronor till behövs.

– Vi har fått bidrag till fönster från Gustav VI Adolfs fond, 40 000 kronor. Och vi hoppas på stationshusfesten i september, säger Margareta.

Festen äger rum den 10 september och det blir bland annat fika, sagovandring, järnvägsnostalgi och loppis.

Faksimil

Stationshusfest

Den 10 september mellan 13 och 16 är det fest i och vid stationshuset i Frösunda.

Hembygdsföreningen arrangerar, och pengarna går till renovering av stationshuset.

Under eftermiddagen utlovas sagovandring, servering, loppis och visning av gammaldags hantverkande.

Visa merVisa mindre
Stockholm Direkt