Fester för 16-åringar en jätteaffär

Insparksfester som ordnas av företag ökar bland Stockholms gymnasieelever. Under två månader säljs över 10 000 biljetter och festerna omsätter miljoner.

  • Publicerad 11:58, 20 sep 2018

Undrar du varför din 16-åring plötsligt behöver flera hundra kronor för att gå på en massa fester, i Slakthusområdet? Insparksfester har blivit ett nytt sätt att kickstarta gymnasietiden.

Över 1000 ungdomar på en fest

Festerna hålls i lokaler i Slakthusområdet eller Münchenbryggeriet och drar mellan 300 och 800 ungdomar – per gång. De startade i liten skala för cirka tre år sedan och ökar nu varje år: ”Jätteroligt, härlig stämning och en chans att träffa folk i andra klasser” är några röster från elever som tidningen pratat med.

– Vi har försökt få igång det här ganska länge, nu har det exploderat. Allt fler skolor kontaktar oss, säger Ali Taherian, vd för Skolfest Sverige AB, som de flesta elevkårer anlitar för att ordna festen.  

Toppfix. Alastair Clase Schenkel blir fixad av Clara Tjernholm Vladic, båda från elevkåren på Kungsholmens gymnasium, som hade sin fest på Slakthuset i tisdags, för 700 elever. Foto: Ylva Bergman

Rekordet hittills är 1 700 personer och det var Östra Reals fest för ett par veckor sedan.

– Då fick vi hyra extra ytor i huset för att få plats med alla, men det gick bra, säger Michael Mafi från Skolfest.

10 000 biljetter på två månader

Drygt 10 000 (!) biljetter säljs nu under september och oktober, det betyder en intäkt på runt 1,6 miljoner kronor på två månader för företaget.

– Självklart är det en bra inkomst för oss, men mycket går åt till att betala för lokaler, personal, DJ, vakter och städ, så det blir inte så mycket över, säger Ali Taherian.  

Insparksfesterna initieras av elevkåren på skolan, som säljer biljetterna. Varje årskurs 1-elev får köpa, förutom till sig själv, även ett antal biljetter till kompisar på andra gymnasieskolor. Många går alltså inte bara på sin egen skolas fest, utan även andras. Kåren lämnar över pengarna från biljettförsäljningen till företaget, som fixar resten.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

– Det är kul att göra något för ettorna som börjar och festerna är väldigt populära. Det är svårt att fixa en lokal för så många människor därför tar vi hjälp av Skolfest, säger Tilda Barkselius, ordförande i elevkåren på Kungsholmens gymnasium.

Clara Tjernholm Vladic, Hilla Alatalo och Alastair Clase Schenkel sätter upp pynt, temat för kvällen är Tillbaka till framtiden. Foto: Ylva Bergman

"Det är kul att göra något för ettorna som börjar och festerna är väldigt populära. Det är svårt att fixa en lokal för så många människor därför tar vi hjälp av Skolfest" säger Tilda Barkselius, ordförande i elevkåren på Kungsholmens gymnasium. Foto: Ylva Bergman

Bara alkoholfritt i baren

Men det finns också baksidor med festerna, enligt elever som tidningen pratat med. En sak är priset. En rundringning visar att eleverna betalar 160 till 250 kronor för sin biljett, beroende på skola. Då får de vara på festen 21-02, som längst. Inget ingår. Det kostar att hänga in jackan och att köpa något alkoholfritt i baren.

Men företaget tar bara 160 kronor, så allt däröver går till elevkåren, för att ordna extra på festen eller ha till framtida evenemang, enligt de tidningen pratat med. Det är alltså upp till varje kår hur dyra biljetterna ska vara.   

– Vi brukar säga att max 200 kronor är rimligt att ta för en biljett, sen börjar det bli för dyrt, säger Ali.

Nykterhet och säkerhet viktigt

En annan sak är att festerna nästan alltid är på en vardag, så man måste orka upp dagen efter. Och det kan bli opersonligt och för stort, tycker vissa, men man går dit för att inte hamna utanför gemenskapen.

De ska ge Stockholm ett eget King's Cross

Såväl Skolfest som företaget som driver Slakthuset, där många fester hålls, GSR Event AB, har stort fokus på säkerhet och nykterhet.

– Det är kul att ungdomarna gillar Slakthuset! Samtidigt innebär det mycket arbete för oss, att lära dem hur man beter sig i den här miljön och att man inte får smuggla in alkohol. Har de druckit får de inte komma in, och hittar vi alkohol ringer vi föräldrarna, säger Makwan Goran, driftschef på Slakthuset.   

I tisdags hade Kungsholmens elevkår fest för 700 ungdomar på Slakthuset i Slakthusområdet. Foto: Ylva Bergman

Så funkar festerna

Skolfest Sverige AB tar betalt 160 kronor per elev för att ordna festerna och elevkåren förbinder sig att sälja minst 300 biljetter. Under två månader ordnar företaget ett 30-tal fester åt Stockholms gymnasieelever, med i snitt 350-400 ungdomar per fest. Lokalerna som används är Slakthuset och Skyddsrummet och alla besökare visiteras för att undvika att alkohol tas med in. De har alltid två-tre kvinnliga vakter. Efter festen ser de till att ingen går ensam till tunnelbanan, utan i grupp, eller blir hämtade.    

Då öppnar Stockholms utomhusbassänger 2019

Nyheter LISTA: Första badet utomhus slog upp portarna idag - här är alla pooler Snart är det fritt fram att plaska på fler ställen i Stockholm.måndag 20/5 19:00

Årstaskolans jobb med elever i riskzon sprids

Nyheter Tre skolor i Söderort hakar på Årstaskolans sätt att arbeta med elever som riskerar att hamna snett, utökas. I höst kopplas ytterligare tre skolor på samarbetet.måndag 20/5 16:31