Festligt. Den 28 mars hjälptes företagen kring Kungsholmstorg åt att liva upp området med pynt och deals. Bra initativ! tyckte Jonas Naddebo (C) som besökte festen. Foto: Josefine Thureson Kämpe

Fester ska lyfta Kungsholmens småföretagare

Gratis piroger, föreläsningar, kvällsöppet och en särskild Kungsholmenpizza. Återkommande kvartersfester ska lyfta området kring Kungsholmstorg och främja lokala butiker.

  • Publicerad 11:30, 29 mar 2019

Vi måste ge oss ut och hälsa på grannen och handla hos de lokala butikerna och lära känna varandra. Det ger en trygghet och gemenskap och känsla av att vara hemma.

Du som var ute och gick på östra Kungsholmen igår kanske lade märke till gröna ballonger på gatorna och affischer med texten "Vårfest".

Det var företagarföreningen KungsÖ som tagit initiativet till en ny tradition som kommer återkomma varje höst och vår, samt i mindre skala den sista torsdagen i månaden – en särskild dag då småföretagen på gatorna festar till det med olika specialerbjudanden och tillställningar.

De vill göra Kungsholmens vardagar roligare

Syftet är att locka ut det som bor i området och främja de lokala butikernas överlevnad.

– Småstadskänslan och gemenskapen kommer inte av sig själv. Vi måste hela tiden arbeta för det. Vi måste ge oss ut och hälsa på grannen och handla hos de lokala butikerna och lära känna varandra. Det ger en trygghet och gemenskap och känsla av att vara hemma, säger Malin Nordström som är ordförande i företagarföreningen.

På torsdagen kom även stadsmiljö- och kulturborgarrådet Jonas Naddebo (C), som tog tillfället i akt att prata småföretagsfrågor.

– Näringslivet är en viktig del i att skapa en trevlig stadsmiljö. Staden kan inte göra det här själva, vi behöver jobba tillsammans och ha näringslivet med oss. Jag är här för att höra vad näringslivet behöver, vilka utmaningar de har i kontakt med staden, säger Jonas Naddebo (C).

25 företag på gatorna deltog i vårfesten med olika erbjudanden och evenemang. En av dem var restaurang MenoMale som hade gjort en speciell Kungsholmenpizza med ost och Salsiccia inköpt från grannbutikerna Taylors&Jones och Wijnjas, till ett rabatterat pris.

– Jag tror på att man med små medel kan göra fest. Det är roligare att folk går ut och äter pizza istället för att de sitter hemma med Instagram. Och det kostar ju inget att le, eller hur? säger ägaren Gustav Öhnfeldt.