Filip Adamo, Rennie Mirro och Petra Eleonora Näslund är trion bakom Hornstull Beer Garden vid Tanto. Foto: Joachim Bergström/Sacharias Källdén

Festival ska öka tryggheten i Tanto

I augusti är ett litet Berlin åter på plats under Liljeholmsbron när Hornstull Beer Garden intar brofästet med bio, teater och käk.

  • Publicerad 15:31, 23 jul 2019

– Utmaningen vi jobbat mot är att skapa en familjär plats i den del av Tanto som förknippas med ljusskygga aktiviteter. Men platsen i sig är både utmaningen och tjusningen. Umgänge är en mycket bättre lösning än fler poliser, säger Filip Adamo, som tillsammans med Rennie Mirro och Petra Eleonora Näslund driver Hornstull Beer Garden.

I fjol drabbades trion av ett inbrott som kostade dem 50 000 kronor. Men när polis och trygghetssamordnare diskuterar området kring Tantolunden vill de dra sitt strå och visa att kulturen är värd att satsa på.

– Det är ju ett av de mest problemtyngda områden vi har på Söder. Men vi vill inspirera till kultur som en trygghetsskapande åtgärd, när vi nu slåss med budgetar och minskade anslag, säger Filip Adamo.

Här får Stockholm nya ordningsvakter

Resor till Berlin inspirerade gänget att samla flera kulturella uttryck på samma plats, och tanken är att besökare ska snubbla över kulturupplevelser när de bara tänkt ta en öl.

– Genom mixen vill vi sänka tröskeln till kulturutbudet, folk kommer för lite rundpingis och så hamnar de på teater. Vi vill skapa en genreöverskridande samlingsplats, säger Filip Adamo.

Det är tredje året Hornstull Beer Garden ska hållas och i år gästas evenemanget av Bio Rio, Doc Lounge, Teatern under bron och Barnens underjordiska scen. Inträdet till området är gratis och sedan styr respektive aktör sitt inträde.

Teatern i Hornstull tillbaka – utan pengar

Under veckan har området byggts upp och den 9 augusti öppnar det med en helg i regi av kulturföreningen Doc Lounge, som i samarbete med Refugees Welcome håller panelsamtal och visar dokumentär. Därefter blir fredagstraditionen livemusik från den lilla scenen byggd på lastpallar, före kvällens teaterföreställning.

När och var?

Fredagar klockan 16-23, lördag–söndag 12-23, 9 augusti–1 september.

Hornstulls Strand 15-17, Södermalm

Hornstull Beer Garden i fjol. Foto: Karin Ström