Stängd. Fabriken avslutar sina åtta år med stor fest. Foto: Daniel Cannervik

”Fet fest” utlovas innan Fabriken stänger porten

Ekerös ungdomskulturhus Fabriken ska stänga. Men verksamheten försvinner inte tyst och stilla. – Vi slutar med flaggan i topp, säger Johan Wallnäs på Studiefrämjandet.

  • Publicerad 16:00, 25 maj 2018

Några av Sveriges mest kända graffitimålare ska smycka hela Fabrikens insida.

Fabriken vid Ekerö strand har haft ungdomsverksamhet under åtta år. Redan när verksamheten startade var det klart att huset skulle rivas, och i vintras sade Skanska upp kontraktet.

Men innan Fabriken stänger för gott blir det fest.

– Vi ska ha en riktigt fet avslutningsfest för att fira de här åtta åren med alla verksamheter som varit och ungdomar som passerat här och gjort en massa kreativa saker. Vi vill manifestera den fina verksamheten som varit i huset, säger Johan Wallnäs.

Han är områdeschef på Studiefrämjandet som har drivit Fabriken på uppdrag av Ekerö kommun. Avslutningshelgen inleds klockan 14.00 på lördag 2 juni med konserter fram till midnatt.

– Vi är jättestolta över att ha kunnat boka Looptroop Rockers, som är några av hiphopens absoluta giganter som satt agendan för hur det skulle låta redan för tio-femton år sedan, säger han.

På söndagen blir det graffitimålning i hela huset. De som vill prova att måla får möjligheten tillsammans med konstnärer.

– Några av Sveriges mest kända graffitimålare ska smycka hela Fabrikens insida. Golv, tak och väggar. Som ett pop-up-konstverk som bara finns där och då, för sedan stänger vi, säger Johan Wallnäs.

LÄS ÄVEN: Fabriken om nedläggningen: "Vi hade önskat se det ske på ett annorlunda sätt"

Han tycker att det är vemodigt att Fabriken stänger men påpekar att verksamheten som huset rymmer kommer fortsätta, även om det inte blir i samma kollektiva kulturhus.

En del musikgrupper har till exempel flyttat till Ekebyhovsskolans källare. Även dansgrupperna har fått nya lokaler. Det sker dock i Ekerö kommuns regi och inte genom Studiefrämjandet.

– Så det är inte alls så att man kastar ut verksamheterna utan de fortgår. Men det finns absolut en poäng att samla verksamheter där man kan mötas. Och det vet jag att nämndkontoret kultur och fritid håller på att titta på, men de har inte nått ända fram precis nu, säger han.

Festen är arrangerad av Studiefrämjandet i samarbete med Skå Festplats, Graffitifrämjandet och Ekerö kommun.

– Tanken är att manifestera ungdomskulturen och sluta hela uppdraget som det ser ut i dag med flaggan i topp, säger Johan Wallnäs.

Detta händer:

2 juni 14.00–00.00: Spelningar från band från Fabrikens verksamhet, Ayla med Eka Scratch och Looptroop Rockers.

3 juni 14.00–18.00: Graffitikonstnärer målar 900 kvadratmeter vägg, golv och tak. Fram till 16.00 finns också möjligheten att själv prova på graffitimålning.

Festen har fri entré och ingen åldersgräns samt är alkohol- och drogfri.

JM bygger bostäder i Ekerö strand-projektet

Nyheter JM har köpt en del av marken som ska bli Ekerö strand. Bostadsbolaget kommer att stå för ett hundratal lägenheter.fredag 24/5 7:15