Fiaskot i Sköndal stoppar byggprojekt

En total omstart. Det säger byggjätten JM om bostadsprojektet Glädjen i Stora Sköndal, som nu dras tillbaka för att göras om från grunden. Så att folk ska vilja köpa lägenheterna.

  • Publicerad 21:00, 18 dec 2018

Bostäderna har listats: pris, rum, kvadratmeter, lägenhetsnummer, ritningar. Både på internet och utanför visningslokalen på Sköndalsvägen. Nu är allt det bortplockat på obestämd tid.

Anledning: byggbjässen JM pausar kvarteret Glädjen för ett rejält omtag innan man börjar bygga. Ett år efter att de köpte marken i det som ska bli det nya området Stora Sköndal, i stadsdelsområdet Farsta. I paketet ingår en klubbad detaljplan på 157 stycken lägenheter, fördelat på två fastigheter kring Drevviken.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Enligt källor till StockholmDirekt ska JM bara ha lyckats få en enda ritning såld, innan man valde att stoppa undan planerna för att börja om från ruta ett. På JM säger projektledaren Jesper Åman så här i ett mejl:

– Just nu har vi dragit tillbaka projektet Glädjen för att göra en omstart. Vi har mött många intressenter under tiden och i mötet med dessa har vi förstått att det finns en stark önskan om att en annan produkt efterfrågas på den lokala marknaden. Vi tittar nu på vad som vore bäst för platsen.

I ett uppföljande samtal förtydligar Åman att de "har haft svårt att möta kund".

Ska totalt bli 4 000 bostäder

Det var i december 2017 som JM köpte loss mark av Stiftelsen Stora Sköndal för 225 miljoner kronor. Deras del av kakan ingår i ett omtvistat projekt modell XL, där den kristna stiftelsen tänker stort: 4 400 lägenheter, vårdverksamheter, tre skolor, förskolor, butiker, lokaler, badhus, idrottshall, parker, promenadstråk och torg. Tanken att det ska bli såväl bostads- som hyresrätter, och 1 500 arbetsplatser.

JM:s del hör till etapp ett, Magnoliatomten, där även byggbolagen Einar Mattsson och Ikano ingår.

Monicas mål: Sinka stora bygget i Sköndal

Så här kan Stora Sköndals nya centrum Berga torg komma att se ut. Foto: Kjellander Sjöberg

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

De ska hjälpa Stockholms par till bättre sexliv

Nyheter Här öppnar stadens första familjerådgivning med fokus på liggandet Stress, skärmar och storstadshets skjuter stockholmarnas sexlust i sank. Nu satsar RFSU på stadens första familjerådgivning med fokus på liggandet – både det ovanliga och vanliga.lördag 23/3 20:00

Nu våras det för loppisarna i Söderort

Nyheter STOR LISTA: Loppmarknaderna du inte vill missa Det våras för loppisarna – framförallt i Söderort. Här är ett gäng fyndtillfällen du inte vill missa.lördag 23/3 9:00