Fibersvar: ”Sådana här projekt tar tid”

Lidén Data Gruppen ska leverera fiber till 1300 hushåll i Bålsta. Projektet började med en kampanj 2014 och i höstas hade man grävt klart allting. – Vi tycker att vi ligger före tidplanen, säger huvudägaren Mikael Lidén.

  • Publicerad 01:15, 6 jun 2019

Nyligen berättade BålstaDirekt om Konrad Hölbling som väntat i flera år på att få fiber inkopplat. Reportaget väckte reaktioner och flera läsare hörde av sig till oss för att berätta om sina problem. BålstaDirekt åkte till Lidén Data Gruppen för att prata med de som ska leverera fiber till 1300 hushåll i Bålsta.

– Vi bestämde att under en period från 2014 till 2020 att bygga bort och byta ut kabel-tv-nätet mot fiber. Det är bättre, driftsäkrare, medger ännu högre hastigheter. Under resans gång har vi även förbättrat och ökat hastigheten på kabel-tv-nätet, säger företagets huvudägare Mikael Lidén.

– Det som har varit lite arbetsamt är att det gamla nätet inte fullt ut legat i rör i marken vilket har gjort att man tvingats gräva upp hela Bålsta för att kunna byta ut det mot fiber. Det vi sa var att det kommer ta lång tid att genomföra och vi gav ett otroligt bra erbjudande till alla befintliga kunder, säger han.

Hur tror du att bilden av er är bland kunderna?

– Det varierar säkerligen. De som är kunder och är i drift är, så vitt vi kan se, i det stora hela väldigt nöjda. Sedan tar sådana här projekt tid. Det ska grävas och levereras och man måste i varje enskilt fall titta på vad det är som gör att det tar tid.

Kunden dröjer

Inte sällan är det kunden själv som dröjer. Faktum är att grävarbetet var klart under hösten 2018 och nu handlar mycket om att koppla in det allra sista. 170 hushåll väntar ännu och enligt företaget är majoriteten av dessa sådana som själva ska genomföra grävarbeten.

– Det hör till saken att de flesta av de här är anslutna till kabel-tv-nätet och har både tv och nät via det, så många har inte så bråttom att få det klart.

Varför gör ni inte hela arbetet själva?

– För att kunden själv vet hur tomten ser ut. För det mesta räcker det att ta spaden och gräva ner det 20, 30 centimeter i egna gräsmattan. Att då ta in grävmaskiner eller annat folk som ska göra jobb på tomten förstör mer än det ger. De allra flesta kan göra det här på en förmiddag. Då sparar de den kostnaden.

– De flesta tycker att det är ett bra upplägg, säger Robert Pettersson som planerar fiberutbyggnaden.

Kan informationen ha varit otydlig?

– Jag har skickat mycket brev. Det har varit många turer med tillstånd från kommunen och entreprenörer som har gjort halvdana jobb, vilket har gjort att det har varit svårt att ge en exakt tidsplan, säger Pettersson som välkomnar kunder med frågor att höra av sig till honom.

Vad gäller Konrad Hölbling beklagar företaget förseningen, men nu ska allt vara på plats.

Lidén Data Gruppen AB

Lidén Data Gruppen AB äger och driver genom dotter- och intressebolag fibernät/stadsnät i Enköping, Heby, Håbo, Knivsta och Tierps kommuner. Lidén Data Gruppen har funnits sedan 1982 och började bygga fibernät 1997.

I gruppen ingår bland andra Bålsta Kabel-TV AB som grundades i slutet av 1980-talet.

Fakta: Lidén Data Gruppen

Visa merVisa mindre

Håll i mobiltelefonerna!

En våg av mobiltelefonstölder tycks gå genom området. Under måndagen skedde tre liknande fall. – Vi undersöker möjligheten att stölderna kan ha ett samband, säger Åsa Bergfors på polisen.tisdag 2/6 10:23

De öppnar – mitt i krisen

"Bålstaborna verkar må rätt bra" Två veckor innan coronakrisen skrev de på hyresavtalet. Nu öppnar bröderna C-H och CG Forsbeck sitt nya burgarställe i Håbo.måndag 1/6 15:41

Sport

    Senaste numret

    Bålstabladet
    Stockholm Direkt