Fick inte stanna en natt till

Mushtag Rahimi fick avslag på sin ansökan om uppehållstillstånd, och i samband med det fick han inte längre bo kvar på stödboendet i Kungsängen. – Jag fick inte sova där en natt till, säger Mushtag Rahimi.

  • Publicerad 08:30, 29 sep 2017

Mushtag Rahimi fyller egentligen inte 18 år förrän den 3 december, det vet han själv och det visar hans ID-kort från Afghanistan. Trots det behövde han röntgas för att hans ålder skulle kunna fastställas, och åldern skrevs därmed upp till ett år äldre.

Att han är skriven som över 18 år innebär att han inte längre fick bo kvar på Vårljus ungdomsboende Ängen i Kungsängen, i och med att han fick avslag på sin ansökan. Boendechefen ringde upp och sa att Mushtag inte fick sova en enda natt till.

– Så här kan det inte vara. Ungdomarna måste få veta en månad innan, man kan inte berätta samma dag. Det bygger på att man hittar en kompis att bo hos, säger Tom Svärdh, som är god man åt Mushtag.

Vill gå klart gymnasiet

Mushtag kom till Sverige från Afghanistan för två år sedan, och har studerat svenska i ett och ett halvt år. Nu går han första året på ekonomiprogrammet på Järfällas gymnasium. Planen är att fullfölja sin gymnasieutbildning och sedan gå vidare till universitetsstudier.

Med hjälp av Tom Svärdh argumenterade han till sig en enda natt till på stödboendet, men sedan skulle han ut. Migrationsverket skulle ta över och med deras hjälp skulle Mushtag behöva bryta upp allt, sina studier och umgänget med sina vänner.

– Migrationsverket kollar vilket boende som är ledigt och det är oftast i norra Sverige, säger Tom Svärdh.

– Jag visste inte var jag skulle bo. Men jag pratade med min lärare, och han sa att jag kunde komma och bo hos honom, säger Mushtag.

Läraren har plats, men det är ingen hållbar lösning i längden.

– Det känns som att han blev tvungen att ta sig an mig. Jag vet inte när jag måste flytta igen, och det känns som att jag inte har någon rätt att bo, som om jag inte är här lagligt och inget är mitt, säger Mushtag.

Håller sig till regelverket

Mushtag har svårt att sova och att koncentrera sig i skolan.

– Vissa kommuner låter ungdomarna bo kvar, men här slängs de ut på gatan så fort de fyller 18. Det finns ingen flexibilitet och omtanke alls. Så kan det inte vara, kommunen måste ta ett visst ansvar även om de fyller 18. Det är som ett lotteri, hamnar man i Upplands-Bro drar man nitlotten, säger Tom Svärdh.

Sara Borg, enhetschef på Barn- och ungdomsenheten i Upplands-Bro kommun förklarar att de håller sig till regelverket.

– Det är statens ansvar när man har fått avslag. Jag kan inte uttala mig om något specifikt ärende, men jag vet att våra handläggare förbereder alla på hur processen går till. Det pågår en diskussion på kommunen hur man ska göra framöver, säger hon.

Olika förutsättningar beroende på kommun

Ängen är ett boende för ensamkommande flyktingungdomar i åldrarna 14-18 år.

I Upplands-Bro gäller det att när den asylsökande fyller 18 år under en asylprocess och får avslag eller inte har fått besked ännu, eller om dennes ålder är uppskriven tar Migrationsverket över ansvaret.

Den 20 september skrev SVT att Socialnämnden i Stockholm stad ger 10 miljoner för att Stadsmissionen ska kunna rekrytera familjer, som kan ta emot ensamkommande som hunnit fylla 18. Det är just för att de ska slippa avbryta sin skolgång.

Kungsängens SK:s herrlag är ute ur division 1

I helgen petades Kungsängens SK:s handbollsherrar ut ur division 1. – Det hade vi absolut inte räknat med, säger tränare Rickard Bäcklin.lördag 20/4 16:00

Helena inspirerar andra till skapande

Kreatören Helena N Åkerlund är nominerad till Årets Inspiratör i årets Upplands-Brogala för att hon inspirerar både vuxna och barn till skapande. – Det känns väldigt ärofyllt.lördag 20/4 10:10

Senaste numret

Bålstabladet