Vårbergsvägen. En av männen blir skjuten i bilen och flyr, men förlorar medvetandet och krockar i en stolpe på utfarten till E4/E20. Foto: Polisen

Fick långa straff för mord i Skärholmen - nu släpps de på fri fot

En 21-åring och en 20-åring dömdes i tingsrätten till långa fängelsestraff för mord och mordförsök efter dödsskjutningen i Skärholmen i februari. Nu har hovrätten släppt dem på fri fot.

  • Publicerad 10:15, 4 sep 2017

De talar starkt för att de inte kommer bli dömda för mord och mordförsök eller medhjälp till mord och mordförsök.

Männen dömdes i juli av Södertörns tingsrätt till fängelse i 16 år och nio månader respektive 11 år för mord och mordförsök den 1 februari.

Männen överklagade domen till hovrätten, som i fredags beslutade att släppa dem på fri fot. Rätten anser att det inte längre finns skäl att hålla dem häktade.

– De talar starkt för att de inte kommer bli dömda för mord och mordförsök eller medhjälp till mord och mordförsök. Så mycket kan jag säga just nu, säger kammaråklagare Johnny Järlefelt.

Sköts i bostadsområde

Det var den 2 februari som en 20-årig man sköts till döds i ett bostadsområde i Skärholmen. Hans kompis hittades svårt skottskadad i en bil som krockat i en stolpe vid utfarten till E4/E20.

Enligt tingsrätten hade de två åtalade männen bestämt träff med offren vid en vändplan i Skärholmen. Enligt åklagaren hade de sällskap av två andra beväpnade män till brottsplatsen. Även om det inte var de som sköt, ansåg tingsrätten att de skulle dömas för mord och mordförsök. Detta eftersom de varit införstådda med händelsen och att offren skulle bli skjutna.

Att de åtalade männen nu är släppta ur häktet tyder på att hovrätten gör en annan tolkning.

Domen lämnas av hovrätten tisdagen den 12 september.

– Jag hade i tredje hand yrkat för ansvar för grovt vållande till annans död. Alternativt medhjälp till det brottet. Jag avvaktar nu domen från hovrätten, säger åklagare Johnny Järlefelt.

De inblandade männen, både offer och åtalade, kände varandra sedan innan.

Vännerna åtalas för mordet i Skärholmen

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.