Ljög om Enköping. En man fick toppjobb efter att ha förfalskat ett utbildningsintyg från Enköping. Bilden visar Regementets dag 2019. Foto: Jimmy Croona/Försvarsmakten

Fick toppjobb efter lögn om utbildning

En man har i åratal lyckats få toppjobb inom Försvarsmakten efter att ha förfalskat ett intyg från en utbildning i Enköping. Mannen fick i själva verket sluta utbildningen då han inte höll måttet.

  • Publicerad 13:39, 16 jan 2020

Dagens Nyheter har avslöjat att en falsk officer i över ett årtionde fått ledande uppdrag inom Försvarsmakten genom att ljuga om sin bakgrund och förfalska sina meriter.

Mannen har bland annat arbetat inom den militära underrättelse- och säkerhetstjänsten.

I somras handplockades han för att bli ny stabschef för den svenska FN-insatsen i Mali. Fram tills nyligen har Försvarsmakten inte haft någon aning om lögnerna.

När Dagens Nyheter först kontaktade Försvarsmakten fick man svaret att mannen tog sin officersexamen vid Signaltruppernas officershögskola i Enköping sommaren 1999.

Mannen påbörjade dock aldrig officersutbildningen. Det står i personalhandlingar från augusti samma år att han ”entledigas egen begäran” i augusti 1999.

För att bli behörig till officersutbildningen skulle mannen läsa upp sina ofullständiga gymnasiebetyg på komvux i Försvarsmaktens regi. Men han underkändes i hälften av kurserna.

Trots det kunde den falske officeren visa upp ett examensintyg för avlagd officersexamen vid Signaltruppernas officershögskola i Enköping 1999.

I stället för att lämna Försvarsmakten kunde mannen sedan 1999 stiga i graderna och få allt större ansvar, säkerhetsklassade tjänster och tillgång till känslig information av betydelse för rikets säkerhet. Mannens militära bakgrund möjliggjorde också att han kunde få känsliga och ibland säkerhetsklassade jobb även utanför Försvarsmakten, bland annat inom ett av försvarskoncernen Saabs bolag och som chef på Kustbevakningen.

Under 2019 handplockades mannen till att bli stabschef för den svenska insatsen i Mali. Mannen påbörjade sitt uppdrag inom FN-insatsen sommaren 2019 men har sedan dess stängts av från den tjänsten. Han är nu arbetsbefriad med lön, och en annan person har rekryterats som stabschef.

– Jag har aldrig varit med om något liknande inom försvaret, säger David Bergman, major i Försvarsmakten, till Dagens Nyheter.

Avråder från allt bad vid det kommunala badet

Nyheter Kommunen avråder från allt bad vid Nylada till vidare.torsdag 13/8 9:26

Blåljus: stölder och narkotikapåverkade nattstökare

Nyheter Två nattrumlare. En snattare, som det hette förr. Samt en cykelstöld. Där är hela blåljusrapporten denna onsdagsmorgon.onsdag 12/8 10:33