Värdinnan Karin tillsammans med Asta på en fikaträff i augusti. Foto: Äldrekontakt

Fikaträffar får äldre att känna sig mindre ensamma

Många äldre lider av ensamhet och oro och drar sig för att lära känna nya människor. Nu finns fikagrupperna i Enskede för att locka ut de äldre till att träffa nya människor.

  • Publicerad 16:08, 7 nov 2017

Det är inte roligt att bli ensam såhär.

När Asta förlorade sin make för flera år sedan började ensamheten krypa närmare. Hon är 84 år och har inga egna barn, och de flesta andra släktingarna bor ute i landet.

– Det är inte roligt att bli ensam såhär. Makens son säger att jag är välkommen till Halmstad till jul, men... vi får se hur det blir, säger Asta.

Sedan ungefär ett år tillbaka är hon med i en fikagrupp i Enskede. En gång i månaden träffas upp till åtta stycken seniorer hemma hos en volontär som bjuder på fika.

– Jag tycker det är väldigt fint, och bra ordnat. En gång var vi iväg till Nordiska museet också, säger Asta.

Sjukhuset larmade om vårdbrister

Fikagruppen organiseras av Äldrekontakt, en helt ideell organisation som driver lokala fikagrupper för ensamboende äldre. Tillsammans turas de om med att antingen bjuda på fika i sitt hem, eller skjutsa de äldre fram och tillbaka som ofta har svårt att på egen hand ta sig ut. Therese Björkstrander är kvalitetsansvarig på Äldrekontakt.

– Det här är ett bra sätt att bekanta sig på, många av gästerna har varit ensamma länge och det är lätt att dra sig undan. Chauffören ringer innan och presenterar sig och håller gästen under armen hela vägen fram, säger hon.

Nytt projekt i Vallentuna: Äldre gymmar för första gången

Therese Björkstrander menar att deras fikaträffar kompletterar kommunala träffpunkter och liknande. Där finns ofta redan en stark social gemenskap som kan vara svår att bryta in i. Dessutom upplever många att det är svårt att få färdtjänsten att räcka till.

– Vi har också en gruppledare till varje grupp, en volontär som ringer upp inför varje träff för att bjuda in. Då får alla möjlighet att känna sig välkomna, även om de kanske inte kan komma.

Här får Årsta nytt äldreboende – det gamla rivs

I Enskede-Årsta-Vantör har de just nu två fikagrupper. Asta är mycket nöjd med arrangemanget.

– Det betyder en hel del att de ordnar med allt, och jag beundrar dem som bara den, säger hon.

Så funkar fikagrupperna

I varje grupp ingår sex till åtta seniorer och upp till tolv volontärer.

Värdinnorna turas om att bjuda hem, ungefär två gånger per år behöver man själv arrangera en träff.

Chaufförerna hämtar, leder fram till dörren, stannar kvar under hela träffen och kör hem igen. De använder sina egna bilar.

Tyvärr har de inte möjlighet att bjuda in rullstolsbundna eller personer med demenssjukdom.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Analys: M och MP – en knepig kärlekshistoria

Krönika ✓Sexismanklagelser ✓Härskartekniker ✓Plågsamt dålig stämning Kommer smekmånaden att vara i fyra år, eller kan gammalt groll mellan M och MP få det att börja gunga, skriver redaktionschef Hampus Jarnlo om Stockholms nya grönblå styre.lördag 20/10 9:00