FILM: De har stans mest julpyntade hem

I deras trea på Kungsholmen syns varken väggar eller tak bakom lager av guld, glitter och blinkande ljus. Varför? För att julpynt gör dig till en lyckligare människa, enligt paret Hante som börjar pynta redan i oktober.

  • Publicerad 09:00, 17 dec 2017

Vi ger glädje till oss själva och andra

Berättat för Sacharias Källdén:

Pehr: Vi har alltid älskat julen men när vi träffades på nittiotalet släpptes alla gränser. 2011, det var då det gick bananas. Då hade vi haft ett uppehåll i fem år och gjorde comeback. Innan tyckte vi att det var crazy mycket, men det går ju inte att jämföra med nu. På 75 kvadrat ryms 33,5 granar, 50 lådor pynt och jag vet inte hur många julkulor. Vi börjar pynta i början av oktober, sedan går hela hösten åt det här. Kvällar och helger står vi på varsin stege. I grund och botten är ju julen en glädjehögtid, och om man då kan vara glad redan i oktober så är ju det bra!

Richard: Det bästa som finns är att komma upp på morgonen, tända julgranarna och käka myspysfrukost till levande ljus. Man blir som barn igen. Det är svårt att inte få pirr i kroppen av julpyntet. Det kommer fram många minnen när man plockar fram saker från när man var liten.

Pehr: Det här är något vi bara inte kan låta bli att göra. Det handlar om att ge glädje till oss själva och andra. När allt är klart bjuder vi in vännerna till en glöggis. Folk har börjat skänka sitt gamla julpynt till oss och vi kan inte låta bli att säga ja. Vissa av våra idéer är bättre än andra. Varje år gör jag en sockerborg och den har börjat sprida sig bland vänner. Det är kul att inspirera folk att tänka utanför ramarna. Värsta granen vi haft var godisgranen, haha. Tio kilo smågodis i en gran där grenarna inte pallade trycket. Det såg ut som en stor sophög.

Richard: Att vi klarar av det här år efter år och fortfarande älskar varandra, det är ju otroligt. Så länge vi tycker att det är roligt kommer vi fortsätta. Däremot vet jag inte om vi kommer orka om tjugo år. Eller så är det just det här som håller oss vid liv.

12 veckor tar det att pynta lägenheten till max

50 lådor julpynt kräver ett extra förråd

33,5 julgranar (vissa hänger upp och ner i taket)

152 discokulor i badrummet

3063 sockerbitar blir en sockerborg

100 år är det äldsta julpyntet

När Richard och Pehr Hante träffades på nittiotalet upptäckte de ett gemensamt intresse: julpynt. Foto: Sacharias Källdén

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Två personer knivskurna på Södermalm

Nyheter En person gripen och flera medtagna till förhör Två personer har blivit knivskurna på Medborgarplatsen. Ett område har spärrats av och polisen kunde senare gripa en person.torsdag 18/1 19:30

Han gör gratis #metoo-tatuering – på alla som vill

Nyheter Vill hedra kampanjen genom att ge bort gaddningar Vittnesmålen i metoo är inget annat än en historisk revolution. Det menar tatueraren Jesper Lagergren.torsdag 18/1 17:31