FILM: Den här familjen lever för Rubiks kub

Familjen Thorsén på Lilla Essingen löser Rubiks kub tillsammans flera gånger i veckan. Stjärnan i sporten, 13-årige Elvin, är svensk mästare i att "kuba" med fötterna.

  • Publicerad 08:30, 24 jun 2018

Det händer några gånger i månaden att hela familjen Thorsén samlas vid köksbordet och löser Rubiks kub, "kubar", tillsammans. Inför tävlingar blir det ofta mer intensivt. Pappa Torbjörn, mamma Jennifer och syskonen Elvin, 13 och Lovisa, 10, är alla intresserade, även om Elvin är den som tävlar mest.

Hans intresse började för flera år sedan.

– Mamma hade en kub från 1980-talet som jag höll på med när jag var liten. Jag började öva på egen hand och när mamma och pappa skröt om hur bra de var när de var barn ville jag bli ännu bättre, säger Elvin Thorsén och fortsätter:

– Jag och pappa började kolla på tutorials på nätet och hålla på flera gånger i veckan.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Elvins pappa Torbjörn är uppvuxen i USA och höll också på med Rubiks kub som ung. När han återupptog "kubandet" var det som att kunskapen "satt i muskelminnet".

– Lite som att cykla. Jag klarade det mesta men kom inte ihåg hur man gjorde sista lagret, säger Torbjörn Thorsén.

För ett och ett halvt år sedan åkte familjen till Göteborg och kollade på en tävling. Sedan dess har de tävlat flera gånger.

– Elvin utvecklades snabbare än vad jag gjorde, men det som är så kul med de här tävlingarna är att alla får vara med och delaktiga. Som förälder behöver man inte bara sitta och titta på i flera timmar, man kan vara med, säger Torbjörn och Jennifer inflikar:

– Det tog ett tag innan vi också började tävla men sen såg vi att flera andra föräldrar också gjorde det.

När man tävlar i Rubiks kub finns 18 olika grenar, de flesta går ut på att lösa kuben så fort som möjligt. Det finns inga ålders- eller könsuppdelningar i sporten. Elvin har svenskt rekord i flera grenar. Vid SM i våras blev han svensk mästare i två stycken – Pyraminx, en pyramidformad kub och att lösa en vanlig 3x3-kub med fötterna. På VM förra året blev han femma i Pyraminx. 

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

– Jag gillar att tävla och har lärt känna flera nya kompisar via sporten. De flesta som håller på är unga, det finns ju inte så jättemycket pengar att tjäna på sporten. På VM förra året var jag jättenära att vinna 20 000 kronor. Om man ska kunna leva på att "kuba" måste man nog vara bäst i världen, säger Elvin Thorsén.

Hela familjens samling av kuber uppgår till några hundra.

– Det finns bra budgetvarianter som man kan köpa för femtio kronor, men det finns också proffskuber för tusen kronor, säger Elvin Thorsén.

Rubiks kub. Torbjörn, Jennifer, Elvin och Lovisa Thorsén på Lilla Essingen tycker alla om att "kuba". Foto: Linda Gren

Svensk mästare. 13-årige Elvin, är svensk mästare i att "kuba" med fötterna. Foto: Linda Gren

Rubiks kub

Rubiks kub är ett tredimensionellt mekaniskt pussel som patenterades av den ungerske arkitekten och professorn Ernő Rubik 1975–1977.

Den första och vanligaste kuben är 3×3×3 block stor med totalt 54 färgade rutor. Originalversionen är 5,7 cm hög.

Källa: Wikipedia

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.