FILM: Här är de nya tunnelbanevagnarna

I sommar tas de första av de nya tunnelbanetågen C30 i trafik. I dag visades ett av dem upp i Hammarbydepån. Så här ser de ut.

  • Publicerad 17:18, 13 mar 2019

Totalt 96 nya tunnelbanevagnar av modellen C30 har beställts och till sommaren väntas de första sättas in i skarp trafik i Stockholm.

Vid en ceremoni i Hammarbydepån på tisdagen, där MTR mottog utmärkelsen Svensk Kvalitet, visades ett av tågen upp.

FILM: Här körs SL:s nya tunnelbanetåg

– Det är en helt ny generations tunnelbanefordon som vi ska få i trafik i år som innebär en helt ny komfort och en helt ny robusthet för trafiken och resenärerna, säger trafikregionrådet Kristoffer Tamsons (M), som själv tog en rundtur i vagnen.

Färre sittplatser

Vagnarna är 70 meter långa, rymmer 140 sittande och 490 stående passagerare. Två vagnar bilder ett fullängdståg och de ska fasas in under flera år framöver, och successivt byta ut de äldsta tunnelbanetågen på röda linjen.

NY FILM: Så blir nya tunnelbanan

Förutom luftkonditionering, digitala informationsdisplayer, realtidskameror och digital diagnostik av vagnarna har stort fokus också lagts på design, enligt SL. Tanken är att skapa en ”attraktiv miljö” så att fler ställer bilen och väljer tunnelbanan. Samtidigt har sittplatserna blivit färre i syfte att få in fler resenärer.

Rullas ut i sommar

Sätena kläs också i ett slitstarkt ulltyg i olika färger, vilket även sättas in i dagens C20 vagnar i takt med att de byggs om. Lasse Åbergs mönster som funnits medan sedan 90-talet följer alltså inte med.

Här sprängs det för nya tunnelbanan

Det har ännu inte uppgetts något exakt datum för när de första vagnarna tas i trafik. Men troligtvis kommer det ske någon gång i det tredje kvartalet.

– Förhoppningsvis får vi ut de första tågen runt sommaren. Vilken månad vågar jag inte säga, det tror jag är farligt i sådana här lägen. Det är stora tunga saker som ska tjäna stockholmarna under lång tid och då är det viktigt att det blir en bra leverans, säger Kristoffer Tamsons.

C30. Totalt 96 vagnar som bildar 48 fullängdståg ska vara i trafik när leveransen är klar 2022. Foto: Clarence Frenker