FILM: Här bor 60 000 bin intill tunnelbanan

Svedmyra har egna bin som bor intill tunnelbanan. De ger närmare 60 kg honung per år, SöderortDirekt träffade bikupe-ägaren Alexander.

  • Publicerad 19:00, 28 aug 2019

Det surrar och flygs och jobbas frenetiskt i de två lådorna som står intill tunnelbanespåret vid Svedmyra. Orsaken: Det är två bikupor där det bor cirka 60 000 (!) bin.  

– Så länge det blommar och är varmt är de ute och hämtar nektar, men vi tar inte mer nu för de behöver ha så de klarar vintern. De äter honungen själva, säger Alexander Hansen, som äger kuporna.

Han och sambon Kristina, som också är med och sköter om bina, bor på andra sidan spåret, precis intill Svedmyra t-bana. De brukar ta honung två gånger per år, i slutet av juni – då är det lite mildare smak – och i mitten av augusti.

– Vi får 20-30 kg honung per kupa. Det mesta ger vi bort till släkt och vänner, säljer om det blir över. Vi gör det här för skojs skull, samtidigt är det lite nytta för naturen. Allt fler vill prova på att ha bin, eftersom det är bra för miljön.  

Inne i kuporna hänger ramar som bina fyller med honung gjord på nektar de samlat i området. Foto: Sacharias Källdén

Ärvde kuporna från morfar

Bärbuskar och äppelträd i närheten av en bikupa får ofta bättre skörd tack vare bina, förklarar Alexander.

– Under de tio år min morfar hade kuporna på sin tomt sa folk i deras villaområde att de märkte stor skillnad, de fick mer äpplen på träden helt enkelt.

Alexander tog över kuporna från sin morfar för fyra år sedan, sedan dess är de en del av familjen.

– Jag var med ganska ofta när jag var liten när morfar skötte bina så jag lärde mig mycket av honom.  

Nu står bikuporna på en gräsmatta inne på Stureby sjukhems område.

– Vi frågade förvaltaren och det fanns plats här. Det är trevligt för de som bor här, och för förskolebarnen som kan gå hit och titta tillsammans med personalen.

Bina behöver inte så mycket tillsyn, enligt Alexander, de sköter sig själva och är väldigt rutin-styrda.

– Ett bra tips är att inte ställa sig mitt framför ingången på kupan där de flyger ut och in. Då kan det hända att man får sig ett stick om de är på fel humör. De brukar vara lite surare på sensommaren, för då vet dom att det snart är höst och då behöver de spara på honungen.

Alexander Hansen äger kuporna tillsammans med sambon Kristina. Foto: Sacharias Källdén

Så snart en cell (ett hål) är fylld med honung täcker bina över det med ett vitt vax. "Då vet man att när hela ramen är vit, då är den klar att plockas". Foto: Sacharias Källdén

Handla Svedmyra-honung

Vill man köpa honung från Svedmyras bin kan man mejla hansen.alexander@hotmail.com.

Honungen slungas hemma hos paret, i en form av centrifug som separerar honungen från ramarna. Foto: Eva Tonström