FILM: Här får Stockholm en ny takbar

Två restauranger, en takbar, hotell och livescen. Om tre veckor öppnar Vasastans nya mötesplats i en historisk byggnad på Gävlegatan.

  • Publicerad 20:00, 7 apr 2019

Redan 2015 kunde StockholmDirekt berätta att det gamla Philips-huset på Gävlegatan 18, ritat av arkitekten Sigurd Lewerentz på 1930-talet, skulle bli hotell. Den 26 april i år, om tre veckor, slår Blique by Nobis upp portarna och det är långt ifrån bara ett ställe man övernattar på.

– Jag skulle nästan vilja vända på det och säga att det är ett restaurang- och barmiljö med hotellrum, säger Daniel Franzén, vd på Blique by Nobis.

Hotellet har 249 rum och studios, i bottenvåningen finns restaurangen Boketto som kommer att ha plats för 140 gäster inomhus. Samtidigt öppnar man upp innergården där det blir en uteservering för 60-70 personer.

– Temat blir europeiskt och asiatiskt, det kommer bland annat att serveras nudelsoppor, pizzor, sashimi och fried rice. Tanken är en väldigt social restaurang med liv och rörelse från morgon till kväll, säger Daniel Franzén.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

I hotellets lobby finns en livescen.

– Här kommer det alltid att hända saker. Det kan vara spelningar, dj:s eller konstutställningar till exempel, säger Lycke Ramel, community manager, och fortsätter:

– Vi har redan inlett ett samarbete med gallerister här i området. Det känns jättekul eftersom vi befinner oss mitt i ett galleridistrikt.

På elfte våningen finns restaurangen Arc, också den med europeiskt och asiatiskt tema men med extra fokus på fisk och skaldjur samt koreanskt. På sommaren kommer serveringen att fortsätta ut på takterrassen.

– Det är en otrolig vy, man ser bort till Globen, säger Lycke Ramel.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Totalt rymmer Arc 150 personer.

I huset mot Gävlegatan finns en eventlokal som kommer att vara möjlig att hyra, där kommer det även att vara kontor för ett co working-företag.

Lycke Ramel, community manager, och Daniel Franzén, vd, på Blique by Nobis. Nedanför ska det bli uteservering. Foto: Mimmi Epstein

Utsikt från takterrassen. Foto: Mimmi Epstein

Kvarteret Blästern 14

Philips industribyggnad uppfördes 1930-1931 efter Sigurd Lewerentz ritningar och bestod av en kontorsdel mot gatan och lagerlokaler mot gården.

1947 utvigdades byggnaden med ett hus mot gatan efter Lennart Thams ritningar vilket ersatte panncentralen.

När Philips flyttade från lokalerna disopnerades de av Stockholms bryggerier. 1970 övertogs de av Landstingsförbundet.

Nutid. Byggnaden sedd från Gävlegatan. Foto: Mimmi Epstein

Dåtid. Fastigheten fotograferad 1972. Foto: Stockholmskällan