FILM: Här räddas måsungen från rör under gatan

För cirka en vecka sedan kunde en liten måsunge som hamnat i ett rör under gatan räddas i sista stund. "Den hade inte klarat ett dygn till" säger Andréas Forsman på Stockholms Vildfågel Rehab.

  • Publicerad 14:11, 17 jun 2019

Det var för ungefär en vecka sedan som flera personer hörde av sig till den ideella organisationen Stockholms vildfågel rehab efter att ha hört fågelljud från gatan vid Gullmarsplan.

– När fiskmåsar bygger bon i stadsmiljö är det oftast på takhöjder och efter att äggen har kläckts så hoppar ungarna normalt ner från boet för att fortsätta sin utveckling på marken. Det som hade hänt här var att en fågelunge hade ramlat ner i en stupränna som ledde rakt ner i marken till ett dagvattensystem, säger Andréas Forsman, kommunikationsansvarig på Stockholms vildfågel rehab som tar hand om sjuka och skadade vilda fåglar.

Sveriges enda kattkafé portar barn

Organisationen fick fem samtal från folk som hörde ljud från fågeln.

– Vi åkte till platsen och plockade isär röret och kunde se att måsungen hade åkt ner drygt någon meter. För att den inte skulle åka ner ytterligare i systemet var vi tvungna att modifiera ett verktyg som vi placerade bakom fågeln. Det var inte lätt att få upp den, säger Andréas Forsman.

Räddningsförsöket lyckades trots svårigheterna och när den lilla fågelungen kom upp så var den medtagen och väldigt hungrig.

– Den var jätteblöt och hade dålig vikt. Den hade inte klarat ett dygn till. Måsungen var max sex dagar gammal och hade vistats högst två dygn under marken.

Nu kommer måsungen att få vila upp sig på rehab.

– Den kommer att få lära sig flyga och umgås med vuxna individer för att lära sig vuxet beteende och läten, säger Andréas Forsman.

Räddad. En liten måsunge som hade ramlat ner i ett stuprör kunde räddas av Stockholms vildfågel rehab för en vecka sedan. Foto: SVA

LISTA: Här är SL:s ALLA nya priser

Nyheter Prisförändringarna i SL-trafiken 2020 Nästa vecka klubbar trafiknämnden i Region Stockholm igenom SL:s nya biljettpriser för 2020. Här är de nya SL- priserna som föreslås för alla biljetter i Stockholms kollektivtrafik.måndag 18/11 10:38

Öppna förskolor kan tvingas flytta när parklekar stänger

Nyheter Hundratals i protest mot nedskärningarna Flera kommunala öppna förskolor kan behöva flytta om politikerna gör verklighet av förslaget att lägga ner parklekar i Hökarängen och Tallkrogen.lördag 16/11 8:00