Den 6 december var det dags för klimatstrejk i Rinkeby. Foto: Emma Löf Hagström

FILM: Här tågar klimatstrejken genom Rinkeby

Idag nådde klimatstrejken Rinkebys gator när Fridays For Future arrangerade sin första klimatstrejk i ytterstaden. Cirka 800 deltagare var på plats.

  • Publicerad 13:25, 6 dec 2019

2018 började Greta Thunberg skolstrejka för klimatet, och ur hennes engagemang har Fridays For Future-rörelsen vuxit fram, där unga runt om i världen på fredagar demonstrerar för klimatet.

Den 6 december var det dags för klimatstrejk att komma till Rinkeby och enligt polisens uppskattning slöt cirka 800 demonstranter upp för att vandra från Norra Stadsparken bort mot Rinkebydalen.

Ansvar och klimaträttvisa

Fokus för dagens strejk är klimaträttvisa; ett begrepp som nämndes i Parisavtalet som Sverige skrev under 2015. Det innebär bland annat att rika länder måste ta ansvar för hur deras utsläpp påverkar folk i andra länder.

– Vårt system med politiker, företag och annat reagerar inte tillräckligt snabbt och effektivt just nu, och det krävs systematiska ändringar för att en förändring ska kunna ske. Klimatet kan inte vänta. Jag är här idag för att få förändringen att bli verklighet, säger demonstranten Svante, 16 år.
 

Margareta Eklund och Kalle Karnerud har lärt känna varandra i en klimatstudiecirkel och är idag på plats i Rinkeby. Foto: Emma Löf Hagström

Margareta Eklund och Kalle Karnerud har lärt känna varandra i en klimatstudiecirkel och är också på plats för att visa sitt stöd.

– Klimatet är oerhört viktigt, men för att förändra klimatet måste vi ge alla rätt förutsättningar att göra det och det måste ske på ett jämlikt och rättvist sätt. Mer pengar till landsbygden och till förorterna så att vi kan ta hand om våra ungdomar och se till att de hamnar på rätt bana. Alla kan göra något, men ingen kan göra allt. Hela samhället måste fungera för att en klimatförändring ska vara möjlig, säger Margareta.


– Jag är här för allas våra barn och barnbarn. Det är dom som får ta smällen när klimatet förändras. Vi måste agera med stora och kraftiga insatser, något drastiskt måste ske, säger Kalle.

Stockholm Direkt