FILM: Hör Metallica spelas i anrika kyrkan

Efter Kent och Avicii är det Metallicas tur att få en mässa tillägnad sig i Hedvig Eleonora kyrka på Östermalm. Bakom initiativet står den unge pianisten och hårdrockaren Theodor Tornard.

  • Publicerad 12:09, 29 mar 2019

Just nu har 2 455 personer uppgett via Facebook-eventet att de kommer på Metallica-mässan i Hedvig Eleonora kyrka på Östermalm den 27 april. Och då är det fortfarande en månad kvar tills hårdrocksklassiker som "Enter Sandman" och "Nothing Else Matters" ljuder över bänkraderna i den anrika byggnaden.

Bakom det populära initiativet, som avslutar vårens program med mässor som bland annat haft Kent- och Avicii-tema, står 16-årige pianisten Theodor Tornard.

– Jag hade inte väntat mig att så många skulle vara intresserade av att komma, säger han överraskat när vi träffar honom i kyrkan. För dagen är han iklädd en Metallica-hoodie med motiv hämtat från gruppens album "Ride the Lightning" från 1984.

– Det är min favoritskiva med bandet. De var råare då och där finns både snabbare och lugnare låtar. Det är en skiva som har allt. Att jag gillar just Metallica så mycket är att det är mer än bara fyra ackord, att det hela tiden händer saker, förklarar han.  

Kyrkans nya giv: Mässor med Metallica och Kent

Redo. "Det kommer bli mäktigt", lovar Theodor Tornard. Foto: Sacharias Källdén

Själv har han inte fått några negativa reaktioner på den okonventionella mässan och när han presenterade sin idé för Ulf Norberg, körledare och organist, möttes han av stor entusiasm. Men han har samtidigt förstått att det inte är alla som gillar tilltaget att låta Metallicas mörka toner höras i Guds boning.

– Det finns människor som tycker det är fel att spela populärmusik i kyrkan. Men jag tror det är bra att kyrkan gör sådana saker. Jag var här under både Avicii- och Simon & Garfunkel-mässan och det var fullsatt. Målet med de här mässorna är att få fler att hitta till kyrkan, förklarar han.

Kyrka på Östermalm behöver mer pengar – säljer ut orgelpiporna

Hedvig Eleonora, som invigdes redan 1737, är hemmaplan för Theodor som bor bara ett stenkast bort. Här har han både blivit döpt ("då sjöng min mamma och min pappa spelade gitarr") och konfirmerad. Även skolavslutningarna på både Hedvig Eleonora skola och Enskilda, där han i dag går i nian, har ägt rum här och då har han antingen spelat piano eller elbas för klasskamrater, föräldrar och lärare.

– Jag har spelat piano i åtta år nu, det är mitt huvudinstrument. När jag var liten och gick på fritids fanns piano som aktivitet och sedan fortsatte jag med privatlektioner efter det. Jag försöker hinna spela 40 minuter varje dag. 

Är du nervös inför Metallica-mässan?

– Det kommer jag säkert att bli när det närmar sig, men inte än. Det kommer bli mäktigt, lovar han.

Kyrkan skramlar pengar till Nordens största orgel

Huvudinstrument. Theodor har spelat piano i åtta år. Foto: Sacharias Källdén

Hedvigpuls

Är namnet på satsningen från Hedvig Eleonora kyrka med mässor där den moderna musiken är i fokus.

Tidigare har bland annat Kent, Avicii och Simon & Garfunkel tillägnats mässor.

Under våren återstår två Hedvigpuls-mässor. Avicii får ytterligare en kväll den 12 april och Metallica-mässan är den 27 april.

Olle Liljefors är präst vid båda tillfällena.

Hårdrock. "Ride the Lightning" är Theodors favoritskiva med Metallica. "Den är en skiva som har allt". Foto: Sacharias Källdén